Codul muncii 2011: cinci prevederi noi

Autor: Radu Racu 03.05.2011

În noul Cod al Muncii actualizat pe 2011 a fost introdusă prevederea potrivit căreia în termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii colective salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.

Codul muncii pe 2011 introduce şi obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora.

Conform noului cod al muncii, executivul a decis totodată ca articolul referitor la negocierile colective să prevadă că "părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii".

O altă prevedere cuprinsă în noul Cod al Muncii face referire la contravaloarea pagubei provocate de către angajat în timpul muncii şi imputată acestuia pentru recuperare de către angajator, aceasta urmând să fie limitată la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.

În ce priveşte termenul de preaviz, acesta nu poate fi, potrivit Codului Muncii actualizat pe 2011, mai mare de 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie sau 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Click aici pentru mai mult informaţii despre Codul Muncii pe 2011, modificările aduse Codului Muncii şi sancţiunile din Codul Muncii actualizat pe 2011.

Noul cod al muncii a intrat în vigoare pe data de 2 mai, la o lună după publicarea în Monitorul Oficial.