Moştenirea Al-Qaeda: cine ar putea urma lui bin Laden la conducere?

Autor: Livadariu Andreea 02.05.2011

O dată cu moartea lui bin Laden, Al-Qaeda va avea nevoie de un nou lider. Cotidianul britanic The Telegraph a publicat o listă cu posibilii succesori:

AYMAN AL ZAWAHIRI, 59 ani, chirurg şi nepotul unui imam (preot) al celei mai importante moschei din Egipt, însă a hotărât să-şi dedice întreaga viaţă ideilor religioase şi jihadului islamic. Este "creierul" Al-Qaeda, precum şi şeful strategiilor şi operaţiunilor desfăşurate de organizaţia teroristă. Se spune că s-ar ascunde de-a lungul graniţei dintre Afganistan şi Pakistan. Este considerat liderul cu cele mai mari şanse de a-i succede lui Bin Laden.

SAIF AL-ADEL, 51 sau 54 de ani, din Egipt, este membru al comandamentului militar al Al-Qaeda. Se spune despre Al-Adel că a înfiinţat tabăra Ras Kamboni din Somalia unde a antrenat somalezi pentru luptele teroriste. Începând cu anul 2001, se află pe lista FBI a celor mai doriţi terorişti, iar pe capul său, americanii au pus un premiu de 5 milioane de dolari. Se spune că se ascunde în Iran.

SULAIMAN ABU GAITH, 45 ani, originar din Kuwait, este purtătorul de cuvând al Al-Qaeda. A urcat în ierarhia organizaţiei în timpul Războiului din Golf din 1991. În anul 2002 a devenit membru al temutei organizaţii teroriste. După atacurile de la 11 septembrie a promis că "furtuna avioanelor nu va înceta". Despre el s-a spus că se află în detenţie în Iran şi că ulterior a fost eliberat pentru a se întoarce în Afganistan.

ABU HAFIZA, doctor psihiatru cu grad militar din Maroc, se spune despre el că este unul din strategii Al-Qaeda. Conform Debka.com, a fost implicat în organizarea atentatelor teroriste din martie 2004 de la Madrid.

FAZUL ABDULLAH MOHAMMED, 36 ani, liderul Al Qaeda pentru Africa de Est. A organizat atacurile cu bombă din 1988 de la ambasadele americane. S-a zvonit în repetate rânduri că a fost ucis de bombardamentele americane în anul 2007, însă somalezii au declarat că acesta este în viaţă.