Ultimele detalii ala uciderii lui Bin Landen – ASALTUL FINAL

Autor: Iulian Anghel 02.05.2011

Atacul împotriva fortăreţei lui bin Landen a fost coordonat de CIA şi de forţele speciale ale US Navy, în Pakistan, într-o localitate la 50 de kilometri de capitala Islamabad. Asaltul a fost lansat la ora locală 1:15. Abbotabad, localitatea în cauză este un oraş militar, adăpostind trei regimente cu mii de soldaţi, iar bin Landen locuia într-o reşedinţă lângă o bază militară.

Patru elicoptere au participat la operaţiune, iar unul dintre ele a fost doborât de oamenii lui bin Laden care trăgeau de pe acoperişul complexului. Un locuitor a văzut operaţiunea din casa lui şi le-a povestit reporterilor cotidianului francez Le Figaro ce s-a întâmplat.

"Într-un minut un mare număr de comandouri au încercuirt complexul. Imediat au izbucnit tiruri trase de la sol şi din elicoptere. A avut loc un schimb de focuri intens şi am văzut un elicopter căzând".

Oficial, nici un militar american nu a fost rănit. Potrivit declaraţiei preşedintelui Barack Obama, Osama a murit în schimbul de focuri. Un responsabil american a spus, sub acoperirea anonomatului, că ar fi fost ucis de un glonte în cap. Atacul a făcut cinci victime: bin Laden, unul dintre fii săi, alţi doi oameni - probabil mesageri - şi o femeie în spatele căreia se ascundea un om (probabil era folosită ca un scut uman). Fotografii cu corpurile neautenfificate sunt difizate de canalele de televiziune pakistaneze şi de Al Jazeera.