Alexandru Ciucu, singurul designer român de la nunta regală

Autor: Cristina Rosca 01.05.2011

Singurul designer român prezent cu pro­dusele sale la nunta regală de la Londra dintre prinţul William şi Kate Middleton, cea mai mare desfăşurare mon­dială de rochii, pantofi, pălării şi bijuterii la modă din ultimii ani, a fost Alexandru Ciucu, potrivit celor mai recente informaţii obţinute de ZF.

Designerul, furnizor oficial al Casei Regale din România, a fost cel care l-a îmbrăcat pe principele Radu Duda.

"Pentru această ocazie eu l-am îmbrăcat pe principele Radu al României. De această dată însă nu l-am îmbrăcat şi pe Regele Mihai", a spus Alexandru Ciucu. "Special pen­tru nuntă i-am creat principelui un smo­king al cărui preţ a fost de 1.500 de euro. Acesta a fost realizat din lână cu mohair, în timp ce reverele sunt din satin de mătase", a spus designerul. El a mai spus că la eve­ni­ment principele a purtat mai multe costume rea­lizate anterior tot de el. Ciucu nu a explicat cum a ajuns furnizor al Casei Regale.

Principele Radu Duda a fost prezent pe parcursul a patru zile (27 aprilie-30 aprilie) la Londra, alături de Regele Mihai al României şi principesa Margareta.

Nunta regală, urmărită live de un milion de persoane, a fost compusă din trei evenimente: ceremonia de la Westminster Abbey, unde au participat 1.900 de invitaţi, masa oferită de regina Elisabeta a II - a la Palatul Buckhingham şi ceremonia de seară oferită de Prinţul Charles, unde au participat 300 de persoane. Selecţia invitaţilor a fost foarte dură, aceştia fiind verificaţi iniţial dacă au sânge albastru.

Principele Radu al României nu a luat parte la ceremonia nunţii ce s-a desfăşurat la Westminster Abbey şi nici la masa oferită de regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckhin­gham, potrivit informaţiilor publicate pe blogul său. Pentru petrecerea de seara nu există informaţii dacă vreunul dintre români a fost prezent.

La nunta regală din Marea Britanie, cel mai aşteptat eveniment al anului, urmărit de circa 2 miliarde de oameni din întreaga lume, au fost invitaţi patru români - trei membri ai familiei regale a României (Regele Mihai al României, principesa Margareta şi principele Radu Duda) şi contesa Kalnoky, administratorul pro­prietăţilor prinţului Charles din Transil­vania. La eveniment a fost invitat şi contele Kalnoky, soţul contesei, însă acesta este cetăţean ungur născut la München, deşi în presă a apărut informaţia potrivit căreia ar fi român. Soţia sa are cetăţenie română şi este născută la Târgu-Mureş.

Ţinuta principesei Margareta, soţia principelui Radu, la eveniment a fost realizată de un designer străin. "Deşi avem o colaborare îndelungată (cu casa regală, n.red.), ţinutele pentru nunta regală de la Londra nu au fost realizate de mine", a spus designerul Doina Levinţa. Creatoarea de modă nu dă numele designerilor străini care s-au ocupat de realizarea ţinutelor princi­pesei Margareta. Ea spune însă că soţul său Dan Coma, designer de pantofi, genţi şi accesorii, a realizat pentru familia regală a României o ramă foto dublă ce a fost oferită cadou mirilor.

Regele Mihai al României a purtat la eveniment costume din garderoba proprie, potrivit unor declaraţii anterioare nunţii ale principelul Radu pentru cotidianul online Gândul.

"Regele Mihai I poartă costumele sale create cu ani în urmă, pe care le păstrează în condiţii impecabile. Majestatea Sa poartă şi astăzi un palton de stofă albastru închis creat în anul 1941 de una dintre casele de croitorie interbelice din Bucureşti."

La nunta regală invitaţii a trebuit să se îmbrace în costume de zi (morning coat), iar femeile trebuia să îşi accesorizeze ţinuta de zi cu o pălărie. Aceasta a fost una dintre puţinele ocazii pentru designerii români să îşi etaleze creaţiile la un eveniment de talie mondială.

Printre designerii "omagiaţi" la nuntă se numără brandul britanic Burberry - purtat de soţia premierului Cameron-, Victoria Beckham, purtat de ea însăşi şi Alexander McQueen, purtat de mireasă şi de sora acesteia. Nume mari precum Dior, Louis Vuitton sau Chanel nu au fost vehiculate.

În altă ordine de idei, o altă prezenţă românească la acest eveniment major este satul Viscri, vehiculat de agenţiile de presă şi ziarele din străinătate, precum Reuters şi BBC, ca o posibilă destinaţie de lună de miere a cuplului regal britanic.

Viscri este alăturat altor destinaţii precum Petra (Iordan) sau Marea Barieră de Corali. O eventuală alegere a României ar fi o "mană cerească" pentru turismul local, dar şi doar vehicularea în acest context face foarte mult pentru vizibilitatea Ro­mâniei.