Statul vinde Cupru Min Abrud integral pe bursă în al doilea semestru

Autori: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax , Dinca Thomas 01.05.2011

Pachetul de acţiuni deţinut de stat la compania minieră Cupru Min Abrud, a cărei privatizare a fost solicitată Guvernului de către FMI, va fi vândut integral pe piaţa de capital în al doilea semestru al acestui an, relevă Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011-2013, obţinut de MEDIAFAX. Compania Cupru Min, cu activităţi de extracţie la Roşia Poieni (judeţul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei şi este controlată în totalitate de Ministerul Economiei.

Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României. În luna octombrie, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au solicitat Ministerului Economiei să iniţieze procesul de privatizare la mai multe companii, printre care şi Cupru Min. În luna februarie, cotaţia cuprului a înregistrat la bursa londoneză un nivel record de 10.190 dolari pe tonă.

China consumă circa 40% din producţia mondială de cupru, respectiv opt milioane de tone. Cotaţia cuprului a crescut de peste trei ori faţă de preţul de sub 3.000 de dolari pe tonă atins în decembrie 2008, în contextul crizei financiare declanşate de prăbuşirea băncii Lehman Brothers.