Acţionarii BCR au aprobat majorarea capitalului cu 55 mil. lei

Autori: Alexandra Chelu, Mediafax , Stefan Musgociu 01.05.2011

Acţionarii BCR au aprobat vineri majo­rarea capitalului cu 55,4 mil. lei, la 1,085 mld. lei, prin încorporarea întregului profit net realizat anul trecut, potrivit unor surse din acţionariat.

În luna februarie, BCR a anunţat ac­ţio­narii că a obţinut în 2010 un profit net de 100 - 105 milioane lei, dar ulterior firma de au­dit a sugerat băncii să mai constituie pro­vizioane suplimentare, astfel încât câş­ti­gul s-a redus la 55,4 mil. lei, potrivit unor surse.

Acţionarii au aprobat vineri, cu peste 90% din voturi, toate punctele de pe ordinea de zi propusă de conducerea BCR pentru cele trei adunări generale ale acţionarilor care au avut loc vineri.

SIF Moldova a votat împotrivă la unele puncte de pe ordinea de zi. Societatea de investiţii deţine 6% din acţiunile băncii.
Majorarea capitalului social va fi realizată prin emiterea unui număr de 554,27 milioane de acţiuni noi cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune. Acţionarii BCR au mai aprobat modi­fi­carea valorii nominale a unei acţiuni, de la 1,3 lei la 0,1 lei/acţiune şi a actului con­sti­tutiv al băncii, dar şi creşterea numărului de titluri de la 792,46 milioane la 10,3 mi­liarde de unităţi.

Profitul net al grupului BCR a scăzut în primul trimestru de 3,2 ori, la 76,1 mil. lei lei (18,1 mil. euro), pe fondul menţinerii unor costuri ridicate cu provizioanele, reducerii veniturilor din dobânzi în principal din cauza OUG 50 şi creşterii cheltuielilor cu personalul.

În ultimul trimestru al anului trecut grupul BCR a avut o pierdere de 29,5 mil. lei, care a fost influenţată cu 5 mil. euro de vânzarea unui portofoliu de credite negarantate de 98 mil. euro, la un preţ de 9% din valoare.