Omul care a avut grijă de investiţiile lui Gadhafi încearcă să se rupă de trecut

Autor: Livadariu Andreea 01.05.2011

Mustafa Zarti, fost director adjunct al fondului suveran de stat al Libiei, este unul dintre foştii adepţi ai regimului Gadhafi care a fugit din Libia şi critică acum represiunile sângeroase organizate de liderul libian împotriva populaţiei nemulţumite.

El a demisionat din funcţie la trei zile după ce a părăsit Libia, motivându-şi decizia prin dezacordul faţă de violenţele cu care autorităţile au înăbuşit protestele împotriva regimului totalitar de la Tripoli, însă are conturile din străinătate blocate din cauza legăturilor cu Gadhafi, scrie Bloomberg.

În activitatea desfăşurată la conducerea celui de-al unsprezecelea fond de stat ca mărime din lume numit Autoritatea Libiană de In­ves­tiţii (LIA), Mustafa Zarti a făcut tot posibilul să in­vestească banii libieni în pieţe străine.

Pentru aceasta, a că­lătorit în cele mai exclu­siviste centre financiare din lume şi i-a angajat drept con­silieri pe bancherul lon­donez Jacob Rothschild şi pe Howard Davies, direc­torul Şcolii de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra. În prezent, valoarea totală a fondului este de 65 de miliarde de dolari (44,4 miliarde de euro).

"Victimă" colaterală a nebuniei lui Gadhafi

Născut la Tripoli şi cetăţean austriac, Zarti locuieşte în prezent la Viena împreună cu soţia şi copilul său, într-o zonă pe care a refuzat să o divulge. Nu are acces la o bună parte din averea sa, deoarece banca centrală austriacă i-a îngheţat la începutul lunii martie conturi în care avea peste un milion de euro.

Măsura face parte din sancţiunile aplicate de statele din Europa cu scopul de a pune presiune pe liderul autoritar de la Tripoli să înceteze violenţele împotriva populaţiei.

În cazul lui Zarti austriecii au motivat decizia îngheţării activelor prin faptul că a ocupat postul de director al LIA şi din cauza legăturilor apropiate cu clanul Gadhafi. La şase zile după măsura luată de Austria, Consiliul UE a blocat aceleaşi conturi, deşi instituţia nu l-a introdus şi pe Zarti pe lista libienilor acuzaţi de încălcarea drepturilor populaţiei.

Mustafa Zarti, 42 de ani, încearcă acum din răsputeri să-şi refacă reputaţia şi să reintre în posesia banilor blocaţi de auto­rităţi.

Avocatul său a intentat un proces la curtea constituţională din Viena prin care cere ca statul austriac să ridice sechestrul pus pe conturi şi a introdus o plângere la Curtea Europeană. Zarti spune că autorităţile din Austria i-au încălcat drepturile deoarece nu l-au audiat înainte de a lua măsurile sancţio­natorii, având în vedere că banii din conturile îngheţate sunt ai lui şi nu au legătură cu regimului Gadhafi. Mai mult, fostul oficial libian se apară spunând că nu a avut acces la conturile LIA.

Prieten bun al lui Saif de pe timpul în care studiau la Viena, Zarti a fost reco­mandat de fiul lui Gadhafi pentru a lucra în cadrul LIA. A fost angajat în anul 2007 şi a lucrat împreună cu direc­torul Mohammed Hus­sain Layas, bancher şi repre­zentant al guvernului Gad­hafi pentru mai bine de 35 de ani. Din cauza rela­ţiilor cu persoane apropiate de Gadhafi, Zarti este privit cu suspiciune de autorităţile europene.

Apreciat în Occident

"Este foarte dificil", spune Zarti, care are o diplomă de masterat în administrarea afacerilor la Universitatea Webster din Viena. "Sunt responsabil pentru alte persoane. Am fost tratat incorect."

El mai spune că pe timpul în care a deţinut funcţia de director adjunct al fondului de stat libian a lucrat împreună cu unul dintre fiii lui Gadhafi, Saif, care a avut şi cea mai mare influenţă asupra deciziilor încă de la crearea fondului în anul 2007.

În prezent, Saif este implicat într-un scandal la Şcoala de Economie din Londra legat de redactarea tezei sale de doctorat.

Fost director de investiţii în cadrul Fondului OPEC pentru Dezvoltare Interna­ţională, Mustafa Zarti spune că şi-a dorit să construiască o organizaţie condusă în mod profesionist.

De aceea, a călătorit în toată lumea şi a dezvoltat relaţii cu executivi precum Oleg Deripaska, miliardarul rus cu afaceri în aluminiu, şi Gerhard Schroeder, fostul cancelar german. Cu aceştia s-a consultat mai ales asupra activelor în care să investească câştigurile Libiei din vânzările de petrol şi gaze naturale. "Zarti este un profesionist", spune Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei, în prezent director al unei asociaţii germane de comerţ cu Orientul Mijlociu. "A fost activ în dezbateri. El este mai mult tehnocrat decât politician."

LIA, care are în prezent aproximativ 70 de angajaţi, a fost un proiect ambiţios al fiului lui Gadhafi cu scopul de a crea noi surse de venit pentru o ţară dependentă aproape în totalitate de exporturile de petrol.

În consecinţă, Zarti şi-a luat angajamentul de a constitui un grup de consilieri de top pentru a atinge ţinta de profit de 8% a fondului de investiţii libian. În afară de Jacob Rothschild, fostul director al LIA l-a mai avut consilier şi pe Marco Tronchetti Provera, director al fabricii italiene de cauciucuri Pirelli.