Cum se înrudeşte Casa Regală a României cu cea a Marii Britanii - VIDEO

Autor: Pro TV 29.04.2011

Fiecare nuntă, botez sau inmormântare din viaţa unei familii regale este în acelaşi timp un eveniment de stat şi unul de familie, iar ceremoniile de astăzi de la Londra nu fac excepţie.

Pe lista invitaţilor, printre celelalte capete încoronate, apare la loc de cinste şi numele Majestăţii Sale regele Mihai I de România, însoţit de Alteţele Lor Regale, principesa Margareta şi principele Radu. Nimic mai firesc, dacă ne gândim că regele Mihai este văr şi cu regina Elisabeta a II-a şi cu prinţul consort Phillip.

Povestea legăturii speciale dintre regii noştri şi cei ai Marii Britanii începe însă cu aproape un secol în urmă, graţie unui personaj excepţional din toate punctele de vedere. La naştere, a primit numele de Marie Alexandra Victoria, prinţesa de Edinburgh, dar noi o ştim, ca de altfel o lume întreagă, drept regina Maria a României.

Cei care au avut privilegiul de a-i fi contemporani spuneau despre prima regină a României Mari că era un amestec perfect între rigoarea anglo-saxonă şi melancolia slavă. Evident, Maria le avea în sânge pe amândouă. Bunicul său din partea mamei era ţarul Alexandru al-II-lea al Rusiei, iar bunica sa dinspre tată era nimeni alta decât regina Victoria a Marii Britanii. Regatul Unit îi datorează "bunicii Europei" patru suverani, printre care şi actuala regină Elisabeta şi evident urmaşii ei, prinţul Charles şi mirele de astăzi, prinţul William. Citiţi mai multe pe www.stirileprotv.ro.