Adunările generale ale acţionarilor la BVB şi Sibex de vineri precedate de scandaluri

Autor: Andrei Chirileasa 28.04.2011

Vineri, 29 aprilie, au loc adunările generale ale acţionarilor (AGA) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la Sibex.

Deşi principalul punct pe ordinea de zi a celor două şedinţe ar trebui să fie aprobarea fuziunii de principiu a celor doi operatori de piaţă, care este pe ordinea de zi a adunărilor extraordinare (AGEA), miza s-a mutat în cadrul adunărilor ordinare (AGOA) după ce mai mulţi acţionari ai celor două societăţi au solicitat revocarea membrilor Consiliilor de Administraţie şi alegerea unora noi, prin metoda votului cumulativ.

Cu doar o zi înainte de desfăşurarea AGA, conducerea Sibex a hotărât scoaterea de pe ordinea de zi a propunerii primite din partea unui grup de acţionari privind revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unuia nou. Iniţial, propunerea acţionarilor a fost introdusă pe ordinea de zi, pe 13 aprilie.

"Din analiza cererii adresate Consiliului de Administraţie de către acţionarii în discuţie rezultă că această solicitare nu întruneşte condiţiile legale, mai sus menţionate, fapt confirmat de altfel şi de CNVM", se arată într-un raportul publicat ieri de Sibex.

Reprezentanţii Sibex arată că, potrivit Regulamentului nr. 1/2006 al CNVM (art.124 alineatul 2), un acţionar semnificativ poate solicita în cursul unui exerciţiu financiar o singură dată aplicarea votului cumulativ pentru alegerea CA. Pe de altă parte, un acţionar semnificativ trebuie să deţină cel puţin 10% din capitalul social sau drepturile de vot, conform Legii 297/2004, mai arată conducerea Sibex.

Propunerea privind revocarea CA a fost susţinută de Delta Valori Mobiliare, care deţine puţin sub 5% din acţiuni, şi de trei persoane fizice, care deţin împreună 5,2% din acţiuni. Cei patru deţin împreună peste 10% din acţiuni.

Conform legii, în prezent niciun investitor nu poate deţine mai mult de 5% din acţiunile unui operator de piaţă, astfel că niciun acţionar nu poate deţine singur peste 10% din drepturile de vot.

Delta Valori Mobiliare a mai cerut şi în decembrie vot cumulativ pentru alegerea CA la Sibex, alături de alţi acţionari.

Şi conducerea BVB a respins o solicitare similară din partea acţionarilor

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a primit şi ea solicitări din partea mai multor acţionari privind alegerea membrilor Consiliului de Administraţie prin vot cumulativ. De asemenea, acţionarii au solicitat completarea AGEA cu un punct privind reducerea capitalului social prin înjumătăţirea valorii nominale de la 10 lei la 5 lei şi distribuirea sumei rezultate, de circa 38 mil. lei, către acţionari.

Consiliul de Administraţie al BVB nu a aprobat introducerea solicitărilor pe ordinea de zi, motivând că acestea nu au îndeplinit "cerinţele de fond şi formă" cerute de lege şi de statutul societăţii.

Joi, 28 aprilie, BVB a anunţat convocarea unei Adunări Generale Extraordinare a Acţionarilor pentru data de 24 iunie, pentru a discuta reducerea capitalului social. Propunerea de alegere a membrilor CA prin vot cumulativ nu se regăseşte însă pe ordinea de zi a viitoarei AGA.

Asociaţia Brokerilor: Ambele Consilii de Administraţie folosesc interpretări vicioase

Deciziile luate de conducerile celor doi operatori de piaţă au stârnit nemulţumirea acţionarilor acestora, mulţi dintre ei fiind brokeri sau firme de brokeraj.

"Asociaţia Brokerilor observă că interpretarea normelor legale, dată de Consiliile de administraţie ale celor două burse - Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex - face practic imposibilă schimbarea conducerii burselor, astfel că membrii Asociaţiei întâmpină dificultăţi neaşteptate să-şi impună voinţa, în calitatea lor de acţionari ai burselor. Asociaţia Brokerilor semnalează că, în prezent, ambele Consilii de Administraţie ale Burselor folosesc interpretări vicioase, întrucât spiritul normelor legale în niciun caz nu se află în acord cu prelungirea mandatului conducerii unei Burse, în pofida voinţei actionarilor", susţine Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

El invocă un paragraf din acelaşi Regulament 1/2006 al CNVM:

"Art. 125. (1) Acţionarii unei societăţi admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată pot face, în scris, propuneri adresate administratorilor, pentru aplicarea metodei votului cumulativ, cu cel puţin zece zile înainte de data adunării generale a acţionarilor având pe ordinea de zi alegerea sau revocarea administratorilor. Aplicarea acestei metode este supusă votului în cadrul adunării generale doar în cazul în care solicitarea este facută de acţionari care nu au deţineri semnificative."

Rezultatul: scandaluri fără sfârşit

Din poziţiile luate de cele două tabere, fiecare dintre ele argumentate cu referiri la pasaje din legea pieţei de capital sau din regulamentele CNVM rezultă că în acest moment legislaţia este neclară şi interpretabilă, ceea ce este în cele din urmă în detrimentul acţionarilor, care se văd în imposibilitatea de a-şi exercita drepturile.

Astfel de cazuri, extrem de mediatizate în ultimele luni, au fost la SIF-uri, în legătură cu propuneri primite din partea acţionarilor care au fost sau nu introduse pe ordinea de zi.

Faptul că şi cele două burse, care ar trebui să fie un model pentru toţi ceilalţi emitenţi, au ajuns să fie implicate în astfel de scandaluri este un semnal negativ pentru investitorii de pe piaţă.

Dacă legislaţia nu e bună, ar trebui ca toţi cei implicaţi, de la Bursă până la firme de brokeraj şi CNVM să o schimbe. Dacă e bună, atunci să nu mai existe scandaluri.