Noile reglementări scumpesc poliţele, spun asigurătorii

Autor: Ciprian Botea 28.04.2011

Clienţii companiilor de asigurări vor plăti mai mult pentru poliţele cumpărate după trecerea la regimul de solvabilitate Solvency II, care va aduce un tratament mai dur al riscurilor, afirmă asigurătorii, şi deci cerinţe suplimentare de capital.

"Pericolul major al implementării unor reglementări mai restrictive este creşterea preţului. Clientul va fi protejat mai bine, dar produsele vor costa mai mult. Creşterea primelor de asigurare este inevitabilă, discuţia fiind cum putem limita această creştere", a declarat Cristian Constantinescu, preşe­din­tele Uniunii Naţionale a Socie­tăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR).

Solvency II, care se va aplica din ianuarie 2013, înseamnă o corelare mai strânsă între riscurile asumate şi capitalul fiecărui asigurător, astfel că în funcţie de profilul de risc anumite companii ar putea avea nevoie de capital suplimentar de la acţionari.

Constantinescu estimează că asigurătorii locali vor cheltui câteva zeci de milioane de euro cu implementarea Solvency II, având în vedere că aplicarea noilor norme înseamnă inclusiv modificarea sistemelor informatice în cazul companiilor care utilizează la raportările financiare doar standardele locale de contabilitate.

Noul regim de solvabilitate se va aplica societăţilor care activează în UE şi care înregistrează prime brute subscrise de peste 5 mil. euro pe an. La sfârşitul lui 2009 existau 26 de companii locale ale căror afaceri depăşeau acest prag.

Şeful UNSAR precizează că asigurătorii europeni vor pierde din competitivitate pe pieţele externe după implementarea Solvency II pentru că ceilalţi jucători nu trebuie să respecte reglementări la fel de stricte.

Cele mai afectate de introducerea noilor reglementări vor fi companiile de asigurări generale, unde riscul de subscriere este dominant. Constantinescu spune că va fi nevoie de capital suplimentar în special pe segmentul asigurărilor de riscuri catastrofale.

Asigurătorii de viaţă vor simţi însă mai puţin impactul noului regim de solvabilitate.

"Ultimele simulări arată că piaţa asigurărilor de viaţă are capital în prezent chiar mai mare decât nivelul cerut de Solvency II", a declarat Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurări, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al UNSAR.

Coman estimează pentru piaţa de asigurări de viaţă un avans de până la 5% în 2011, după ce anul trecut afacerile jucătorilor din acest sector au crescut cu 2,3%, la 1,67 mld. lei.