CTP: Taxarea informaţiilor pe internet, greu de realizat din lipsa consensului între publisheri

Ziarul Financiar 28.04.2011

Indira Crasnea, preşedinte CRP, şi CT Popescu, senior editor gandul.info, au declarat joi, la seminarul din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), că taxarea informaţiilor pe net este dificil de realizat, întrucât nu există un consens între publisheri, informează Mediafax.

Cristian Tudor Popescu a spus în cadrul seminarului că ziarul pe hârtie - cotidianul dispare, iar produsul pe internet este diferit fundamental de "confortul" pe care îl avea jurnalistul care scrie la o publicaţie pe hârtie.

"Mă refer la cotidian, nu la săptămânalele, de pildă, de ştiri. Publicaţiile de nişă o să mai reziste suficient pe hârtie, dar cotidianul generalist nu are niciun viitor, este o chestiune de ani (...) Jurnalismul se mută în momentul acesta din televiziune pe net. Televiziunii o să-i rămână divertismentul, filmele, transmisii sportive. Sunt diferite (...) Nu este o simplă trecere de la print pe net. Sunt altele reflexele, altele regulile. Trebuie să scrii altfel pe net, trebuie să dai alte titluri pe net, ca să faci accesări. Nu mai lucrezi cu un obiect numit textul tău, se produce un hipertext pe net. Editorialul sau reportajul tău sau ancheta ta pe care ai produs-o pe net sunt înconjurate de comentarii. Acele comentarii postate pe forum alcătuiesc un hiper-obiect, care trebuie privit în totalitatea lui", a spus Cristian Tudor Popescu.

El a precizat că parametrul fundamental al jurnalismului pe internet este viteza.

"La presa tipărită discutam în termeni de ore, dacă nu zile. În clipa de faţă, trebuie să ai comentariul înainte cu cinci secunde de se produce evenimentul, pentru că asta este concurenţa (...) Oricând poate un blog obscur, un site cvasinecunoscut poate să ofere o ştire în premieră", a mai spus Popescu. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.