Cum să trăieşti sănătos/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 28.04.2011




Deşi faptul nu este nicăieri evidenţiat, este limpede că cele două cărţi pe care le prezentăm astăzi la această rubrică fac parte dintr-o colecţie a Editurii Corint. Amândouă au ca teme rezolvarea unor probleme de sănătate, prin urmare se adresează unui public foarte larg.

Valentin Fuster - Învaţă să trăieşti sănătos. Sfaturile mele pentru o viaţă sănătoasă. În colaborare cu Josp Corbella. Traducere de Darius Aurelian Dragomir. Cardiologul Valentin Fuster (Barcelona, 1943) este directorul Institutului Cardiovascular al Spitalului Mount Sinai din New York, presedinte stiintific al Centrului National Spaniol de Cercetari Cardiovasculare si, anterior, presedintele Asociatiei Americane a Inimii (AHA) si al Federatiei Mondiale a Inimii (WHF). Cercetarile sale asupra originii accidentelor cardiovasculare i-au adus in 1996 Premiul Principele de Asturia pentru Cercetare. Este unicul cercetator care a primit toate premiile stiintifice ale celor mai importante organizatii de cardiologie din lume. Impreuna cu Josep Corbella a scris cartea de faţă si, impreuna cu Jose Luis Sampedro si Olga Lucas, "La ciencia y la vida".

Cartea "Invata sa traiesti sanatos" cuprinde sfaturi de baza pentru ingrijirea sanatatii si imbunatatirea calitatii vietii. Structurata astfel incat sa poata fi citita de la inceput pana la sfarsit precum o povestire - precizează editura - , dar si pentru a permite fiecarui cititor sa inceapa cu acele capitole care il intereseaza, cartea prezinta intr-un limbaj accesibil ceea ce medicina cunoaste astazi despre problemele de sanatate care ii preocupa cel mai mult pe oameni: controlul greutatii, alimentatia ideala, colesterolul, activitatea fizica, tensiunea arteriala, investigatiile medicale, consumul de alcool, dependenta de tutun, stresul, ba chiar implicatiile tristetii si ale fericirii asupra sanatatii.

Valentin Fuster, Luis Rojas Marcos. În colaborare cu Emma Reverter. Inimă şi minte. Calea către sănătatea fizică şi psihică. Traducere de Melania Constantienscu. Despre Valentin Fuster am scris în prezentarea precedentă. Luis Rojas Marcos s-a născut tot în 1943, la Sevilla, a emigrat în 1968 în SUA, unde locuieşte şi acum şi unde s-a dedicat medicinei, psihiatriei şi sănătăţii publice. În 1992 a fost numit şef al Serviciilor de Sănătate Mintală, Alcoolism şi Dependenţă de Droguri ale New Yorkului. În prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea din New York. "Minte sanatoasa in corp sanatos" ramane o afirmatie pe cat de veche, pe atat de universala, pe care Valentin Fuster, cardiolog si cercetator de prestigiu, si Luis Rojas Marcos, eminent psihiatru, si-au insusit-o de-a lungul a multi ani de experienta. În textul prin care îşi prezintă cartea, editura spune: Autorii pledeaza pentru necesitatea de a asculta mesajele pe care corpul si mintea noastra ni le trimit pentru a ne mentine sanatosi. Prin intermediul a douazeci de cazuri reale de bolnavi care se prezinta la cardiolog, doctorii impartasesc cu cititorii experientele lor cu acesti pacienti. Ei explica intr-o maniera didactica natura fiecarui caz si metoda adoptata de medic si pacient pentru vindecare. Scrisa in colaborare cu scriitoarea si jurnalista Emma Reverter, "Inima si minte" include douazeci de povesti fascinante referitoare la complexitatea fiintei umane. David este un copil in varsta de sapte ani care este nelinistit si care simte oboseala numai cand se afla la scoala, Joe este un tanar lipsit de motivatie care acuza dureri in piept, Isabel este o femeie de varsta mijlocie cu o hipertensiune arteriala a carei origine nu se cunoaste si care este ingrijorata pentru situatia ei familiala si profesionala. Sunt doar cateva dintre cele douazeci de cazuri in care cititorul se poate regasi si de la care poate invata cum sa-si apere sanatatea.