Cursuri de reporter plătite din bani europeni pentru 100 de şomeri

Autor: Adelina Mihai 28.04.2011

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au lansat un proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane, prin care 100 de şomeri din regiunea Bucureşti- Ilfov vor putea beneficia gratuit de cursuri de reporter, pentru a se angaja mai uşor în domeniul mass-media.

Proiectul, cu o valoare de aproximativ 500.000 de euro, se va desfăşura pe o perioadă de 12 luni, cursurile urmând să aibă loc în perioada septembrie- noiembrie 2011.

"Fiecare participant va primi un certificat de absolvire autorizat de Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor, recunoscut şi pe plan internaţional. Cei mai buni 30 de cursanţi vor fi premiaţi fiecare cu câte 1.200 de lei, iar zece dintre aceştia vor fi selectaţi pentru a lucra în mass-media, cu diverse tipuri de contracte, inclusiv PFA sau contracte de drepturi de autor", a spus Gabriela Ralea, expert formator în cadrul proiectului, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP".

Dacă nu ar fi plătite din bani europeni, aceste cursuri ar costa cel puţin 200 de euro. Persoanele din grupul ţintă vor urma un curs cu o durată de 48 de ore, respectiv cinci zile de curs şi o zi de examen, iar cinci dintre cei 100 de şomeri participanţi la curs trebuie să fie şomeri de lungă durată, care îşi caută de mai bine de şase luni un loc de muncă.

"Proiectul va beneficia de premii în valoare de 36.000 de lei, pentru 30 de participanţi care vor fi selectaţi în baza materialelor de presă scrise, iar 10 dintre aceştia ar urma să se angajeze ca urmare a competenţelor dobândite în urma cursurilor", a spus Cristian Dimitriu, director general al Mediafax. El a adăugat că, în ciuda fluctuaţiilor de personal de pe piaţa media din ultimii ani, care au presupus inclusiv restructurări, există încă zone din presă care se dezvoltă, cum ar fi segmentul de new media.

"Scopul principal al proiectului este ca, pe cât posibil, cât mai mulţi oameni care participă la proiect să fie angajaţi într-o instituţie media şi să iasă din starea de şomaj", a spus Ovidiu Popa, coordonator al proiectului.

Până în 2013, România are la dispoziţie 4,25 mld. euro din fondurile europene pentru dezvoltarea resurselor umane, însă pentru peste 80% din aceasta sumă s-au semnat deja contracte. În prezent, peste 2.000 de proiecte finanţate din aceste fonduri se află în implementare, pentru consiliere şi formare profesională, programe de burse doctorale.