Premieră: şapte ani de închisoare pentru un fost ministru

Autor: Iulian Anghel 27.04.2011

Fostul ministrul al agriculturii Ioan Avram Mureşan a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie secţia penală întrunită în complet de trei judecători la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

Decizia poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători, dar şi aşa reprezintă o premieră în România postrevoluţionată, Mureşan fiind singurul fost ministru condamnat la închisoare. Cel puţin 10 alţi foşti miniştri şi un premier sunt cercetaţi în prezent pentru diferite fapte în procese care durează de ani de zile. Şi procesul lui Mureşan a durat opt ani, cercetarea împotriva sa începând în 2003.

Alături de Mureşan mai sunt cercetate alte persoane - Ioan Truţă Enea, fost secretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agri­culturii (deturnare de fonduri şi complicitate la luare de mită), Silvia Că­pitanu, fost director ge­neral al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din Minis­terul Agriculturii (pentru deturnare de fonduri), şi Dan Jiga, fost director general al Direcţiei Ge­nerale Economice şi Relaţii Bugetare din Mi­nisterul Agriculturii (pen­tru luare de mită).

Mureşan este acuzat că, în calitate de ministru, ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantităţii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos - judeţul Constanţa.

Acest lucru s-ar fi făcut fără ca ministrul să ceară garanţiile legale. Anchetatorii mai acuză că Mureşan, Truţă şi Căpitanu ar fi schimbat destinaţia unor fonduri prejudiciind Ministerului Agriculturii cu 29 mld. lei vechi.