Liviu Tudor mai face trei clădiri de birouri

Ziarul Financiar 27.04.2011

Omul de afaceri Liviu Tudor îşi continuă investiţiile imobiliare şi în acest an, având în construcţie circa 50.000 mp de birouri, un bloc cu peste 300 de garsoniere destinat închirierii şi un club de 18.000 mp în Militari, care să deservească proiectul West Gate.

"Lucrăm în prezent la cinci proiecte: un bloc de garsoniere în West Gate, cu peste 300 de unităţi, care va fi gata în acest an, la fel ca şi două clădiri de birouri, una în West Gate şi una în Novo Park. În plus, mai lucrăm la o clădire de birouri în West Gate care va fi terminată anul viitor şi la un club de 18.000 de metri pă­traţi. Investiţiile în cele cinci proiecte sunt de 35 de milioane de euro, fără bani de la bancă, doar cu finan­ţare europeană pentru 20% din investiţii", a declarat Tudor. El deţine în prezent birouri cu o suprafaţă închiriabilă de peste 130.000 mp, în Militari (West Gate) şi Pipera (Novo Park), închiriate în special către multinaţionale precum HP, Kraft, Citibank sau Dacia-Renault.
Omul de afaceri apreciază că imobiliarele nu au ieşit din criză deoarece lipseşte una dintre componentele esenţiale ale lanţului de dezvoltare, şi anume tranzacţiile, la capătul cărora investitorii
imo­biliari pot relua procesul de dezvoltare. "Doi ani de zile nu am avut o piaţă imobiliară. Nu au fost construcţii noi şi nici tranzacţii. Nu doar la noi, ci peste tot în lume. Între timp s-au mai început ceva construcţii, turnul lui Raiffeisen (lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu - n.red.) sau nişte clădiri pe Dimitrie Pompei. Criza este încă prezentă deoarece lipseşte o componentă a pieţei: nu sunt tranzacţii de portofolii", a declarat Tudor.
Începutul de an a fost relativ bun pentru piaţa închirierilor de spaţii de birouri, fiind semnate contracte pentru închirierea unor spaţii cu o suprafaţă de circa 20.000 de metri pătraţi. Însă, tranzacţia de vânzare a proiectului Floreasca Business Park, semnată la sfârşitul anului trecut, nu a fost însă dublată de alte vânzări de proiecte cu o valoare aproapiată, astfel că achiziţia de 100 mil. euro realizată de NEPI poate fi trecută la categoria excepţii.