Cum evoluează cotaţia barilului de petrol marţi dimineaţă

Autor: Radu Racu 26.04.2011

Preţul petrolului a scăzut marţi dimineaţă, după ce un oficial saudit a declarat că Arabia Saudită este îngrijorată de nivelul ridicat al cotaţiilor şi de impactul lor asupra economiei globale, scrie Reuters.

Khalid al-Falih, directorul executiv al companiei petroliere de stat Aramco, a declarat marţi că statul arab nu se simte "confortabil cu nivelul la care a urcat astăzi preţul petrolului". "Sunt îngrijorat de efectele pe care le-ar putea avea asupra economiei globale", a declarat Falih, la un seminar pe teme de industrie din Coreea de Sud.

Petrolul Brent - de referinţă pe piaţa londoneză - s-a ieftinit marţi cu 57 de cenţi, la 123,09 dolari pe baril. Cotaţia ţiţeiului este în prezent cu patru dolari sub maximul ultimilor doi ani şi jumătate atins la începutul lunii aprilie. Preţul petrolului destinat pieţei din SUA a scăzut marţi cu 1,16 dolari, la 111,12 dolari pe baril

Arabia Saudită a fost cel mai mare exportator de petrol în ultimii douăzeci de ani, cu o producţie zilnică de circa 10 milioane de barili pe zi. În ultimii doi ani statul saudit îşi dispută supremaţia în producţia de ţiţei cu Rusia.