Japonezii ridică un zid de 15 metri pentru a proteja de tsunami cea mai mare centrală nucleară din lume

Autor: Radu Racu 22.04.2011

Tokyo Electric Power Co. (Tepco), cea mai mare companie niponă, care administrează centralele nucleare din Japonia, a anunţat că va construi un zid de 15 metri înălţime pentru a proteja cea mai mare unitate nucleară pe care o deţine de efectele unui potenţial tsunami cum a fost cel din 11 martie, scrie Bloomberg.

Tepco va proteja centrala de la Kashiwazaki Kariwa, în nord-vestul oraşului Tokio, cu un zid de 15 metri pe partea de coastă a centralei. Trei din cele şapte reactoare ale centralei sunt închise, după ce au fost afectate de un cutremur în anul 2007.

Unitatea de la Kashiwazaki Kariwa este cea mai mare centrală nucleară din lume, după capacitatea electrică.

Tepco se luptă de mai bine de o lună să evite amplificarea dezastrului nuclear de la centrala de la Fukushima, după ce un tsunami generat de cutremurul de 9 grade produs pe 11 martie a inundat reactoarele centralei. Incidentul de la Fukushima a fost clasificat la aceeaşi intensitate cu cel de la Cernobîl, pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES).

Guvernul japonez ar putea anunţa săptămâna viitoare un program de sprijin financiar pentru Tepco, care nu presupune naţionalizarea operatorului centralei nucleare afectată sever de valul tsunami care a urmat cutremurului devastator din 11 martie.