Cercel, BRD-SocGen: În toamna anului 2008 nu a fost un atac speculativ concertat. A fost o situaţie de piaţă

Autor: Claudia Medrega 20.04.2011

În toamna anului 2008 nu a fost un atac speculativ concertat, ci o situaţie de piaţă, pe care actorii au încercat să o minimizeze, iar factorul politic a vut un rol important în declanşarea evenimentelor, într-un context internaţional deja tensionat, apreciază Claudiu Cercel, director general adjunct, coordonator al activităţilor pieţe financiare al BRD - SocGen.

"Nu cred că a fost un atac concertat, cu lider de atac în sensul existenţei unui general şi a unui stat major. A fost o situaţie de piaţă. Contextul internaţional era tensionat. Situaţia tensionată putea să prefigureze o devalorizare. Factorul politic a avut un rol important în declanşarea evenimentelor. Tipul de eveniment declanşator este decizia de votare a ordonanţei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Decizia Parlamentului a fost total decuplată de fundamentele economice.Actorii au încercat să minimizeze o situaţie de piaţă", a spus Cercel, la dezbaterea lucrării "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 şi reputaţia băncii centrale", prezentată la sediul BNR de Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului băncii centrale.

BNR a parat în octombrie 2008 un atac speculativ împotriva leului, iar acţiunile băncii centrale, la care au participat şi băncile comerciale, au dus la creşterea-şoc a dobânzilor în acea perioadă, potrivit lucrării.

Pentru a proteja cursul, BNR a vândut 3,6% din rezerva valutară în octombrie, adică aproape un miliard de euro.