Cazul Botiş ar putea periclita finanţarea europeană

Autori: Adelina Mihai , Iulian Anghel 19.04.2011

Scandalul cu fonduri europene în care este implicat ministrul muncii Ioan Botiş ar putea afecta finanţarea europeană, cel puţin pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU, 4,25 mld. euro).

Scandalul a izbucnit luni-seară după ce ministrul a recunoscut într-o emisiune televizată că soţia sa lucrează în cadrul unui ONG din Bistriţa care funcţionează în casa lui şi care dezvoltă un program declarat eligibil pentru finanţare (500.000 de euro) prin POSDRU - program aflat în gestiunea Ministerului Muncii pe care îl conduce.

Premierul Emil Boc a susţinut că Botiş îşi va înainta demisia dacă în cazul său Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care s-a autosesizat va descoperi vreun conflict de interese.

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) care a deschis şi el o anchetă a sus­ţinut, într-un comunicat, că în cazul ministrului există indicii privind încălcarea legisla­ţiei naţionale şi comunitare în legătură cu con­flictul de interese.

"Până la clarificarea situaţiei nu se vor mai face plăţi pentru acest proiect. Dacă ANI şi DLAF ajung la concluzia că există un conflict de interese, autoritatea de management care gestionează fondurile europene pentru resurse umane va lua măsuri pentru a recupera prefinanţarea acordată proiectului", a spus pentru ZF Cristina Arigho, purtător de cuvânt al departamentului de muncă din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit lui Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu UE, gestul ministrului muncii ar putea pune sub semnul întrebării întregul POSDRU.

"Sub semnul întrebării poate fi pus POSDRU, dar investigaţia se poate extinde şi la celelalte programe. Apoi, când se face analiza în Parlamentul European, parlamentarii generalizează, ei discută despre fondurile europene, nu despre un program. Comisia Europeană şi Oficiul de Luptă Antifraudă când fac o analiză se referă la un program, dar parlamentarii se referă la o ţară şi la fondurile Uniunii în general."

Ioan Botiş s-ar putea face vinovat de încălcarea articolului 52 din Regulamentul 1605/2002 al Consiliului European (Regula­mentul financiar aplicabil bu­getului general al Comunităţilor Euro­pene).

Potrivit acestuia, "pentru a pre­veni neregulile şi a combate frauda şi corupţia şi a promova buna şi eficienta gestiune, candidaţii şi ofertanţii care se fac vinovaţi de asemenea acte sau cei care se află într-o situaţie de conflict de interese trebuie excluşi de la adjude­carea contractelor".

Nu doar ministrul, ci şi ONG-ul ar putea fi sancţionat

Există patru direcţii prin care ministrul muncii este implicat într-o situaţie care ar putea fi considerată drept conflict de interese: 1. sediul aso­ciaţiei era înregistrat la domiciliul său din Bistriţa; 2. Alina Că­praru, fosta sa şefă de cabinet parlamen­tar, era membru fondator al acestei asociaţii; 3. soţia sa, Ligia Botiş, este consilier în cadrul proiectului finanţat din bani europeni. 4. Banii au fost daţi de POSDRU, coordonat de Ministerul Muncii.

În Ghidul Solici­tantului elaborat de AMPOSDRU (Autoritatea de Mana­gement a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Uma­ne) se arată: "Reprezintă conflict de interese orice situaţie care împiedică solicitantul sau AMPOSDRU/OI POSDRU (Or­ganism Intermediar Pro­gramul Operaţional Sectorial Dezvol­tarea Resurselor Umane) delegat de a avea o atitudine profesionistă, obiec­tivă şi imparţială sau care le împiedică să execute activităţile prevăzute în cererea de finanţare sau în regle­men­tările specifice într-o manieră profe­sionistă, obiectivă şi imparţială, din mo­tive referitoare la familie, viaţă perso­nală, afinităţi politice sau naţionale, in­terese economice sau orice alte interese. Interesele anterior menţionate includ orice avantaj pentru persoana în cauză, soţul/soţia, rude ori afini, până la gradul 4 inclusiv". Astfel, dacă autorităţile descoperă că cererea de finanţare depusă pentru un proiect intră în sfera unor conflicte de interese, se poate ajunge la rezilierea contractelor, iar potenţialul beneficiar - adică Asociaţia Euroactiv - ar putea plăti sancţiuni şi i s-ar putea interzice să mai participe la contracte sau licitaţii finanţate de la buget pentru o perioadă de până la zece ani. Contactată de ZF, Anca Zevedei, şefa autorităţii de management care gestionează fondurile europene pentru resurse umane, nu a dorit să comenteze dacă situaţia creată în jurul acestui proiect ar putea afecta în vreun fel plăţile de la Bruxelles.

Finanţarea europeană, câştigată la o lună după ce a fost numit ministru

Proiectul "Şansa la demnitate" a fost aprobat pe data de 1 octombrie 2010, adică la o lună după ce Botiş a fost numit în funcţie, după ce premierul Emil Boc l-a demis pe fostul ministru al muncii Mihai Şeitan.

"Proiectul a fost aprobat spre finanţare la data de 01.10.2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 28.10.2010", se arată într-un comunicat al AMPOSDRU, autoritatea de ma­nagement care gestionează fondurile europene pentru resurse umane, în valoare de 4,25 miliarde de euro până în 2013. AMPOSDRU se află în subor­dinea Ministerului Muncii.

Reprezentanţii AMPOSDRU sus­ţin că Asociaţia Parteneriat Euro­activ Bistriţa, ONG-ul care a câştigat pro­iectul în valoare de 500.000 de euro, a depus proiectul în varianta electronică pe data de 19 septembrie 2010, iar anexele aferente au fost depuse la registratură pe 22 septembrie. Ministrul Botiş a fost numit în funcţie pe data de 2 septembrie. Proiectul nu a depus încă o cerere de rambursare, ceea ce în­seamnă că nu a primit încă plăţi de la Bruxelles, ci doar de la bugetul de stat (prin prefinanţare).

Asociaţia care a câştigat proiectul va implementa un proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane în perioada noiembrie 2010- februarie 2012.

Proiectul are ca obiectiv creşterea ra­tei de ocupare în rân­dul şomerilor, având în grila de activităţi oferirea de servicii de consiliere profesio­nală, de mediere a muncii şi de formare profesională în ocupaţiile de sudor şi maşinist. Grupul ţintă vizat în acest proiect este format din 500 de persoane care fac parte din următoarele categorii: persoane în căutarea unui loc de muncă, persoane inactive - şomeri, şomeri de lungă durată, şomeri peste 45 de ani, şomeri tineri şi şomeri de lungă durată tineri.

Proiectul a fost câştigat în parteneriat cu producătorul de echipamente pentru protecţia mediului Comelf (cu afaceri de 16,9 mil. euro în 2009 şi cu 900 de angajaţi), producătorul de sisteme de răcire pentru industria auto Raal (cu afaceri de 17,6 mil. euro în 2009 şi 1.300 de salariaţi) şi cu Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud. Managerul proiectului se numeşte Carmen Diana Magda şi este angajat al firmei Leoni Bistriţa, în departamentul de resurse umane. În acelaşi proiect mai este implicată şi Alina Căpraru, fosta şefă de cabinet a lui Botiş, angajată în prezent la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa, unde Botiş a fost preşedinte înainte să devină parla­mentar.

28 de contracte reziliate prin POSDRU

Proiectul câştigat a fost depus, evaluat şi contractat în cadrul unui orga­nism intermediar din cadrul progra­mului POSDRU, o structură regională aflată în subordinea AMPOSDRU. Pentru acest proiect a fost primită deja o prefinanţare (acordată din banii de la bugetul de stat) pe data de 29 no­iembrie 2010.

Din februarie 2008 şi până la finele lunii martie a acestui an, în cadrul POSDRU au fost semnate 2.006 con­tracte de finanţare pentru proiecte, menite să deruleze programe de instru­ire pentru şomeri sau pentru persoane cu dizabilităţi, să acorde burse doctorale sau să motiveze angajaţii să participe la programe de consiliere în carieră. Dintre acestea au fost reziliate 28 de contracte.

Reprezentanţii AMPOSDRU au fost întrebaţi în mai multe rânduri de ZF despre eventualele fraude în proiectele finanţate prin POSDRU, însă de fiecare dată răs­punsul autori­tăţilor a fost că e prematur să se vorbească despre fraude, majo­ritatea proiectelor fiind încă în stadiu incipient.

Salarii la standard european

Potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Ministerului Muncii, soţia lui Ioan Nelu Botiş a avut anul trecut venituri de 120.000 de lei (fără a se preciza sursa), la care se adaugă 90.000 de lei, veniturile din dividendele de la firma Mobil Construct, unde este şi acţionar. Ministrul Botiş a precizat că soţia sa câştiga 8.000 de lei brut pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului, proiect din care aceasta s-a retras.

Salariile pe care le încasează cei care lucrează în proiecte finanţate prin POSDRU variază între 50 de lei şi 250 de lei pe oră, adică între 2.000 şi 10.000 de lei pe lună. Cel mai puţin câştigă personalul administrativ (cum sunt şoferii sau secretarele), iar cel mai bine plătiţi sunt managerii de proiect. Mai există şi funcţiile de expert de tip A, B sau C, pentru care angajaţii sunt încadraţi în funcţie de vechimea pe care o au în activitatea pe care o desfăşoară. La un salariu de 8.000 de lei pe lună, Ligia Botiş câştigă salariul aferent grilei de salarizare pentru experţii de tip A, care au peste 5 ani de experienţă şi pentru care remuneraţia este de 200 de lei pe oră.

Ieri Agenţia Naţională de Integr­i­tate (ANI) a anunţat că a deschis o anchetă, în vreme ce Departamentul de Luptă Antifraudă (Corespondentul OLAF în România) a susţinut într-un comunicat: "Există indicii privind în­călcarea legislaţiei naţionale şi comu­nitare în legătură cu conflictul de inte­rese".

Premierul Emil Boc, care a avut o întâlnire cu Botiş, a susţinut că, dacă ANI va depista vreun conflict de inte­rese, Botiş îşi va înainta demisia din funcţia de ministru.

Cum a izbucnit scandalul

În publicaţia electronică timpon­line.ro a apărut luni informaţia potrivit căreia Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, care îşi are sediul în casa mi­nistrului Ioan Botiş, a participat sâm­bătă la bursa locurilor de muncă orga­nizată de AJOFM, încercând să-şi pro­mo­veze proiectele, şi că unul dintre re­pre­­zentanţii Asociaţiei a fost Alina Că­praru, fosta şefă de cabinet a depu­tatului Botiş. Publicaţia mai scria că Asociaţia are la dispoziţie 2,13 miliarde de lei vechi, bani de la UE şi de la buget.

Luni seară la Realitatea TV mi­nistrul a recunoscut că soţia sa lucrează în cadrul acestei asociaţii, susţinând însă că el nu are nicio calitate şi că ONG-ul ar funcţiona în casa lui temporar. Botiş a susţinut că nu există niciun conflict de interese în faptul că finanţarea primită de ONG vine prin POSDRU, program coordonat de ministerul pe care îl conduce. El s-a arătat dispus să demisioneze în cazul în care ar exista un conflict de interese.

Ligia Botiş, venit brut lunar de la Asociaţia Parteneriat Euroactiv

Un număr de 11 persoane au avut, în februarie, venituri brute între 2.500 şi 9.200 lei de la Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa (care a primit finanţarea prin POSDRU) între care soţia ministrului muncii, Ligia Botiş, consilierul personal al lui Botiş Ioan Iany Moroşanu (8.400 lei) şi managerul de proiect Carmen Diana Magda (9.200 lei).

Potrivit unei copii a declaraţiei lunare depuse, în luna februarie, la Direcţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud de către Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi obţinută de Mediafax, soţia ministrului muncii, Ligia Botiş, a obţinut un venit brut de 8.400 de lei, din care au fost scăzute contribuţiile. Pe aceeaşi anexă figurează, în total, 11 persoane.

Un venit lunar de 8.400 de lei este trecut şi în dreptul numelui lui Ioan Iany Moroşanu, care este consilierul personal al ministrului muncii şi lucrează în Ministerul Muncii.

Tot 8.400 de lei venit brut a avut şi Alina Căpraru, fosta şefă la cabinetul parlamentar al lui Ioan Botiş.

Pro şi Contra

Ministrul muncii este un om onest, de bună-credinţă, situaţia sa nu este nouă, ea datează practic de la începutul anului şi am convenit în felul următor: dacă Agenţia Naţională de Integritate va constata că există un conflict de interese, va demisiona imediat.

  • Vasile Blaga, secretarul general al PDL:

Dacă cele relatate de presă sunt reale, atunci da (trebuie să demisioneze - n.n.).

Este dificil, în calitate de ministru, să ştie exact proiectele aprobate pentru a accesa fonduri europene, din moment ce acesta nu este ordonator principal de credite pe aceste fonduri.

"ANI s-a sesizat, aşteptăm întâi ce poziţie are ANI, apoi decizia îi aparţine în totalitate (lui Botiş n.n.)",

Există indicii privind încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese.

"Mi se pare că trebuia să ia decizia aceasta (de a demisiona - n.n.) înainte ca toate dezvăluirile legate de ONG-urile în care funcţionează soţia lui şi fondurile care sunt accesate să iasă la suprafaţă. Evident că ministrul nu poate invoca faptul că nu cunoştea aceste lucruri.