Suferinţă într-o mare de maci/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 19.04.2011

Jasper Fforde

Cazul Jane Eyre

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză şi note de Carmen Toader. O carte tradusă în peste 20 de limbi, un bestseller internaţional. Este primul roman dintr-o serie de mare succes în Marea Britanie, America şi multe ţări din Europa. Thursday Next este o eroină care pleacă în urmărirea unuia dintre cei mai căutaţi criminali, Acheron Hades, cel care răpeşte personaje din cărţi. Jasper Fforde s-a născut în 1961 în Londra. Acesta este romanul său de debut, care a devenit un bestseller imediat după publicare, fiind apreciat şi de public, şi de critici, datorită formulei originale ce îmbină elementele de fantasy şi science fiction cu cele de thriller literar.

Amitav Ghosh

O mare de maci

Editura Taj

Traducere din limba engleză de Mihnea Columbeanu. Romanul a fost finalist la Booker Prize 2008 şi aparţine unuia dintre cei mai mari romancieri indieni, născut în 1956. Ghosh şi-a scris toate cărţile în limba engleză, iar cea de faţă este cea mai ambiţioasă carte a sa, voluminoasă, chiar prolixă, care se vrea o epopee grandioasă a primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, pe fundalul războiului opiului. Este prima parte a unei trilogii, în care se amestecă iubiri interzise de opreliştile de castă, rajahi faliţi şi colonişti britanici hrăpăreţi, veştminte, obiceiuri şi mâncăruri exotice, corăbii şi cutume sinistre (femeia arsă pe rugul funerar al soţului). Romanul excelează prin termenii marinăreşti sau tipici civilizaţiei indiene, greu de înţeles fără note de subsol - şi, de altfel, o perfomanţă pentru traducător.

John Grisham

Ford County

Povestiri

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Daniela Călinescu. Este al 22-lea titlu din acest autor apărut la Editura RAO. John Grisham este celebru mai ales pentru romanele sale "Firma" şi "Cazul Pelican", ecranizate cu mare succes. Volumul cuprinde şapte povestiri ale căror acţiuni se petrec în ţinutul Ford şi cu personaje memorabile. "Deseori amuzante - spune editura -, de multe ori mişcătoare şi întotdeauna captivante, povestirile demonstrează de ce John Grisham este considerat unul dintre cei mai populari naratori ai Americii."

Susan Sontag

Privind la suferinţa celuilalt

Editura Humanitas

Traducere din engleză de Laura Cruceru. Susan Sontag (1933-2004) este una dintre cele mai importante voci ale eseisticii ultimei jumătăţi de secol. Vreme de patru ani a predat la City of New York University şi la Columbia University, iar din 1964 s-a dedicat în întregime scrisului. Opera sa literară cuprinde romane şi proză scurtă. În 1977 a publicat eseul "Despre fotografie", în care propune o nouă perspectivă asupra fotografiei în secolul XX. Eseul de faţă îl continuă pe acela şi se axează asupra fotografiei de război şi rolului imaginilor ce prezintă ororile conflictelor armate în societatea contemporană. Susan Sontag urmăreşte căile încurcate prin care nenumăraţi fotografi au încercat să ultragieze privitorul, riscând în cele din urmă să-l facă insensibil în faţa ororii.

Liza Marklund

Fundaţia Paradis

Editura Trei

Traducere şi note de Laurenţiu Dulman. Este al treilea roman din seria Annika Bengtzon, care începe exact în punctul în care se termina "Studio 69", prezentat în Ziarul de Duminică în urmă cu două luni. Annika, reporter la ziarul Kvällspressen, încearcă să-şi refacă viaţa după moartea violentă a logodnicului ei. Annika investighează o dublă crimă pe coasta de sud a Suediei şi scoate la suprafaţă secrete care uimesc deopotrivă poliţia şi presa: o activitate intensă a mafiei iugoslave, contrabandă cu ţigări, crimă organizată, dar şi răzbunare personală. "Un roman plin de suspans, excelent construit." (Observer)

Aurelian Titu Dumitrescu

Viaţa la zi III

Editura Dacia XXI

Prefaţă de Paul Aretzu. Ca şi precedentele două volume - din 2003 şi 2006 - şi acesta adună texte diverse - scurte cronici, interviuri, editoriale, comentarii, evocări - apărute în cele mai diverse publicaţii, literare ori nu. Majoritatea acestor texte de publicistică au văzut lumina tiparului în revista "Pentru patrie". Textele, spune prefaţatorul, sunt "propriile-i radiografii, făcute în formate lirice, epice, polemice, din idei, din sentimente, din atitudini."