Retrogradarea perspectivei ratingului SUA de către S&P este prima în istoria de 70 de ani a agenţiei

Autor: Marius Oncu 18.04.2011

Revizuirea în scădere a perspectivei ratingului SUA de către Standard&Poor's (S&P), la negativă, este prima de la înfiinţarea agenţiei, în 1941, Statele Unite având în această perioadă calificativ maxim "AAA" cu perspectivă stabilă, a declarat pentru MEDIAFAX analistul S&P Marko Mrsnik.

"Am atribuit ratingul «AAA» Statelor Unite în 1941, când Standard Statistics a fuzionat cu Poor's Publishing. Ambele instituţii predecesoare ale S&P aveau rating maxim pentru executivul SUA. De atunci, Statele Unite şi-au menţinut calificativul «AAA» şi perspectiva stabilă", a spus Mrsnik.

S&P a revizuit, luni, perspectiva ratingului suveran "AAA" al Statelor Unite de la stabilă la negativă, întrucât există riscul ca politicienii americani să nu ajungă la un acord pentru a rezolva problemele fiscale ale ţării.

Agenţia S&P a fost înfiinţată în 1941 prin fuziunea Poor's Publishing cu Standard Statistics. Poor's Publishing furnizează servicii de evaluare financiară pentru investitori încă din 1860, în timp ce Standard Statistics, înfiinţată în 1906, a început să publice ratinguri pentru datorii ale statelor şi companiilor din 1916.