A avut Petrom pretendenţi pentru rafinăria Arpechim, pe care a închis-o?

Autor: Roxana Petrescu 18.04.2011

Socar şi Oltchim au purtat ne­go­cieri pentru preluarea ra­fi­nă­riei Arpechim de la Petrom. Cu toate acestea, producătorul de petrol şi gaze a decis să în­chidă de­finitiv unitatea, motivându-şi decizia prin faptul că nu a găsit un cumpărător credibil şi că rafinăria era mică şi ineficientă. Ce nu a mers bine?

În 2009, Petrom, cea mai mare companie lo­cală, a anunţat că va elimina din structura sa toate activele care nu intră în activitatea de bază, printre acestea numărându-se şi ra­fi­năria Arpechim.

Din acel moment, compania a încercat să găsească un cumpărător pentru unitatea din Piteşti, dar tentativele sale au eşuat.

Printre cei cu care s-au purtat negocieri au fost combinatul chimic Oltchim şi Socar, compania azeră de petrol şi gaze, potrivit reprezentanţilor Petrom.

În ciuda faptului că a existat un interes pen­tru Arpechim, în martie anul acesta Pe­trom a închis definitiv rafinăria după ce uni­ta­tea nu funcţionase decât trei luni anul trecut.

Potrivit lui Victor Cazană, şeful Ofi­ciu­lui Participaţiilor Statului şi Privatizării în In­dustrie (OPSPI), lucrurile nu au mers bine la primele negocieri cu Oltchim din cauza ba­nilor. De altfel, Oltchim mai cumpărase o parte din Arpechim la finele lui 2009, seg­men­tul de petrochimie. Nici până azi com­binatul chimic nu a găsit finanţările pentru a re­porni aceste instalaţii, iar Cazană a re­cunoscut că deşi statul ar putea lua de la capăt negocierile pentru preluarea rafinăriei Arpechim, nici acum nu ştie de unde va face rost de banii necesari.

"Integrarea Oltchim cu Arpechim este o po­veste veche din 1964. Sunt încă mulţi oa­meni care consideră că cele două unităţi pot funcţiona în mod integrat. Tehnologic sunt jus­tificări, dar economic rafinăria nu s-a do­ve­dit viabilă nici sub conducerea Petrom. In­ves­tiţiile necesare sunt uriaşe, iar Oltchim este acum o companie neban­ca­bilă", spune Aurelian Dochia, consultant fi­nan­ciar.

Potrivit lui Dochia, chiar şi pasul de a pre­lua petrochimia de la Arpechim a fost făcut tot pentru a alimenta iluzia unei com­panii in­te­grate. Dochia spune că logica unei even­tuale preluări a întregului Arpechim pentru Oltchim vine din faptul că rafinăria are anumite instalaţii necesare pentru reali­zarea materiei prime pentru combinat.

În ceea ce-i priveşte pe cei de la Socar, in­te­resul lor pentru preluarea Arpechim a fost ex­primat încă din 2008, la momentul res­pec­tiv azerii cochetând şi cu ideea preluării Oltchim. După doi ani de criză, perspectiva So­car s-a schim­bat însă în contextul în care o serie de ra­finării europene s-au închis pe fon­dul scă­derii cererii de produse petroliere. Acum Socar îşi face o rafinărie de 10 mil. tone în Tur­cia, ţara creditată cu cel mai mare poten­ţial de creştere din această zonă a Europei.