Dobânda plătită de Spania pentru a se împrumuta din piaţă a crescut cu aproape un punct într-o lună

Autor: Popescu Vlad 18.04.2011

Dobânda plătită de Spania pentru a obţine bani de pe pieţele financiare au crescut puternic, cu aproape un punct procentual în numai o lună, din cauza deteriorării încrederii investitorilor pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.

Solicitarea Portugaliei pentru un "bailout" de la UE şi FMI şi speculaţiile tot mai intense privind restructurarea datoriilor Greciei au împins în sus costurile de credit ale statelor de la "periferia" zonei euro.

Emisiunile de obligaţiuni derulate luni de guvernul spaniol au atras doar 4,5 miliarde euro, limita inferioară a intervalului de 4,5-5,5 miliarde euro stabilit de emitent. Madridul a emis titluri la două maturităţi diferite, de 12 şi 18 luni, şi urmează să plaseze miercuri pe piaţă obligaţiuni cu scadenţa în 2021 şi 2024.

Randamentul plătit de Spania pentru a obţine cele 4,5 miliarde euro a urcat cu 0,64-0,93 puncte procentuale faţă de nivelul din luna martie. Astfel, guvernul spaniol a vândut titluri de 3,5 miliarde euro cu maturitatea la 12 luni şi un randament mediu de 2,77%, faţă de 2,128% la licitaţia precedentă, din luna martie.

În cazul obligaţiunilor cu maturitatea la 18 luni, executivul de la Madrid s-a văzut nevoit să accepte o dobândă medie de 3,364%, faţă de 2,436% la licitaţia anterioară, pentru a atrage 1,1 miliarde euro.