Andronescu a adus 200 de medici de la stat pentru cel mai mare spital privat din Bucureşti

Autor: Mirabela Tiron 14.04.2011

Proprietarii Sanador au investit 40 de milioane de euro în cel mai mare spital privat din Bucureşti, care aşteaptă 3.500 de abonaţi doar în acest an.



În spitalul Sanador au fost angajaţi 200 de medici cu contract de muncă şi alţi 400 vor lucra în regim de colaborare. Numărul acestora va creşte odată cu creşterea numărului de pacienţi. "Aceşti medici provin din spitalele de stat, din Floreasca, Elias, Spitalul Clinic Sf. Ioan şi nu numai. Pentru a opri exodul tinerilor medici în străinătate, încercăm să facem echipe care să cuprindă atât medici cu ani de experienţă, cât şi medici tineri entuziaşti", a declarat Doru Herghelegiu, directorul spitalului Sanador. În toate clinicile Sanador lucrează în total 460 de medici cu carte de muncă sau colaboratori şi 200 de asistente.

Întrebat de ZF ce salarii primesc medicii cu contract de muncă la Sanador şi cei care colaborează, Florin Andronescu, soţul lui Doris Andronescu, care a prezentat ieri spitalul, nu a dorit să dea informaţii, însă a precizat că salariile sunt cu siguranţă mult peste cele pe care le-ar primi la stat.

Salariul mediu al unui medic în sistemul public este de 500-600 de euro, în timp ce salariul mediu în Bucureşti al unui medic ce lucrează la privat este de 900 de euro.

Doris Andronescu, care deţine clinicile Sanador, a declarat că spitalul inaugurat ieri este sin­gular prin faptul că oferă toate specialităţile medicale şi chirurgicale. În spital există un departament de car­diologie intervenţională, în cadrul căruia funcţionează laboratoare de electrofiziologie şi de cateterism, acesta fiind un domeniu medical mai puţin abordat în celelalte spitale private, potrivit lui Andronescu.

Lansarea spitalului Sanador are loc la trei ani de la deschiderea de către MedLife a Life Memorial Hos­pital şi la cinci ani după ce Euroclinic (astăzi controlat de Centrul Medical Unirea) apărea ca o aripă privată a Spitalului Floreasca.

Un medic de la stat: Vreau la privat pentru salariu şi condiţiile de muncă

Cătălin Dogioiu, managerul spitalului universitar de stat C.F.R Witing nr. 1 şi medic primar pe chirurgie generală, căruia i s-a oferit o poziţie de colaborator pe chirurgie generală în spitalul Sanador, sus­ţine că nu doar el, ci şi alţi colegi din spitalul de stat îşi doresc să lucreze într-un spital privat, unde salariile sunt mult mai "motivante", iar con­diţiile de muncă mai bune.

"Sunt trei factori care contribuie la deci­zia unui medic de-a pleca din sistemul de să­nă­tate de la stat: sa­la­riul, condiţiile de muncă şi recunoaşterea socială. Într-un spital privat acestea sunt net diferite în sensul bun faţă de cele de la stat", a de­clarat el.

Complexitatea unui spital este evaluată în funcţie de infrastruc­tu­ra tehnică, atât de do­tările pe care le are, cât şi de siste­mele de protecţie la incendii şi cutremure, dar şi de calitatea aeru­lui din spital, după cum apreciază Doru Her­ghe­legiu, directorul spitalului

. El a susţinut că în spitalul Sanador în fiecare ca­meră pentru pacienţi aerul este filtrat, iar în sălile de terapie intensivă sunt filtre microbiologice şi aparate de procesare a aerului.

Preţul unei zile de spitalizare, similar cu cel de la un hotel de 5 stele

Spitalizarea se face în camere care au pe lângă un pat, un televizor LCD, o canapea extensibilă, o casetă de valori şi un frigider cu minibar.

Preţul unei zile de spitalizare este similar cu cel practicat de hotelurile de cinci stele.

Astfel, tarifele pe ziua de spitalizare variază între 500 de lei (121 euro) şi 760 de lei (185 euro), potrivit oficialilor spitalului.

În acest preţ sunt incluse trei mese pe zi, cateringul fiind asigurat de City Grill. Spre comparaţie, o noapte de cazare la hotelul de cinci stele Intercontinental costă 170 de euro pe noapte. O naştere normală în spitalul Sanador costă între 6.200 lei (1.511 euro) şi 7.700 lei (1.878 euro), în timp ce o cezariană costă între 9.000 lei (2.195 euro) dacă participă un medic specialist şi 10.500 de lei (2.560 euro) dacă participă un medic profesor universitar.

Şapte săli de operaţie, 17 paturi la terapie intensivă şi trei săli de naştere

Spitalul Sanador dispune de un bloc operator format din şapte săli de operaţie, 17 paturi la terapie intensivă pentru adulţi şi şapte paturi de terapie intensivă pentru bebeluşi. De asemenea, spitalul, care operează o flotă de trei ambulanţe, pune la dispoziţie câte un compartiment de primiri urgenţe pentru copii şi adulţi.

Blocul de naşteri din cadrul spitalului are trei săli de naştere şi de intervenţii chirurgicale ginecologice şi este conectat cu o secţie de terapie intensivă pentru nou născuţi. În cadrul spitalului funcţionează şi un ambulator, în care se pot efectua consultaţii de tipul ecografiilor, intervenţii de mică chirurgie cu internare de zi, explorări funcţionale şi un departament de radiologie imagistică medicală.

Anul acesta se aşteaptă ca spitalul să opereze la un grad de ocupare de 30 de procente, adică sunt aşteptaţi 3.500 de pacienţi care să îşi facă abonamente.

Clinicile Sanador au avut anul trecut afaceri de 11 mil. euro, iar anul acesta şi-au bugetat 15-16 milioane de euro, din care spitalul ar urma să genereze 5 milioane de euro.

Bazele companiei Sandor au fost puse în 2001, iar acţionarul unic al Sanador înregistrat la Registrul Comerţului este Doris Andronescu, soţia omului de afaceri Florin Andronescu.

Piaţa serviciilor medicale private este estimată la peste 400 mil. euro, iar principalii jucători sunt MedLife, Medicover, Centrul Medical Unirea, Sanador, Euro­medic, Gral, Romar, Medcenter, Polisano, Anima.