Finanţele au vândut obligaţiuni pe cinci ani de 289,1 milioane lei, la un randament mediu de 7,38%

Autor: Juganaru Monica 14.04.2011

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut joi obligaţiuni de stat la cinci ani de 289,1 milioane de lei, prin lansarea unei emisiuni noi, sub valoarea programată, de 500 milioane de lei, la un randament mediu de 7,38% pe an, peste cel din licitaţia precedentă pentru titluri apropiate ca scadenţă.

Valoarea totală a cererilor a fost de 983 milioane lei, iar obligaţiunile ajung la scadenţă în aprilie 2016.

Dealerii se aşteptau ca Finanţele să plătească un radament în creştere, având în vedere cifra ridicată a ratei inflaţiei anunţată luni şi maturitatea mai lungă a acestor instrumente faţă de precedentele titluri emise, scadente în aprilie 2015. La precedenta licitaţie, din martie, Ministerul Finanţelor a redeschis o emisiune mai veche, prin care a atras de 317 milioane de lei, la un randament mediu de 7,35% pe an.

Ministerul a anunţat că vrea să atragă în luna aprilie fonduri de 4,5 miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, iar plafonul a fost deja depăşit după primele trei operaţiuni, întrucât Trezoreria a atras deja 4,54 miliarde lei. Astfel, în primele patru licitaţii Finanţele au împrumutat 4,82 miliarde lei.