Piaţa auto din SUA îşi revine. Analiştii estimează vânzări de peste 13 milioane de unităţi pentru 2011

Autor: Traian Terzianm 12.04.2011

Vânzările de automobile din America s-ar putea avea un ritm de creştere peste estimările analiştilor, în ciuda faptului că preţul benzinei a crescut şi că vehiculele noi vor ajunge mai târziu la cumpărători din cauza dezastrului din Japonia, scrie Bloomberg.

Anul acesta vânzările totale de maşini mici şi medii din Statele Unite vor depăşi 13 milioane de unităţi, mai mult cu 100.000 decât estimările iniţiale ale analiştilor.

"În ciuda tuturor lucrurilor care s-au întâmplat în ultima perioadă, oamenii au nevoie în continuare de maşini", a declarat Jessica Caldwell, analist în cadrul companiei de cercetare Edmunds.com. "Există încă o cerere mare în piaţă pe care nu o poţi ignora aşa uşor", a completat ea.

Se pare însă că impactul din Japonia a avut un efect negativ asupra livrărilor şi producţiei de noi autovehicule. Ford Motor, cel de-al doilea mare producător de maşini din America, a închis săptămâna trecută fabrica de camioane din Louisville din cauza întârzierilor cauzate de situaţia din Japonia.În fabrică erau produse modele Ford F, Lincoln Navigator şi Ford Expedition SUV.

Şi General Motors, cel mai mare producător de maşini din SUA, a anunţat întârzieri de producţie la fabrica din Louisiana şi la cele din Spania şi Germania. Un alt motiv pentru care analiştii se temeau că piaţa auto nu va creşte foarte mult este preţul tot mai ridicat al benzinei.