Ce s-a scumpit şi ce s-a ieftinit în România, de la începutul anului

Autor: Ionuţ MORARIU 11.04.2011

Scad nesemnificativ preţurile autoturismelor şi tarifele chiriilor. Creşte însă cu peste 10% preţul cartofilor, fructelor proaspete şi al zahărului. Între aceste extreme se înscrie inflaţia din România, care a atins, în luna martie, 8,01%, cel mai ridicat nivel consemnat de Institutul Naţional de Statistică (INS) din august 2008. "O recrudescenţă a inflaţiei este inevitabilă, dar necesară", a declarat pentru gândul Ilie Şerbănescu, analist economic.

El precizează că aceasta este soluţia pentru ca România să depăşească impasul economic din prezent, susţinând că doar politicile fiscal-bugetare promovate de guvern sunt insuficiente. Creşterile viitoare de preţ vor veni dinspre "verigile slabe" ale economiei locale. "Se vor scumpi mărfurile şi serviciile care sunt absolut necesare. Carburanţii, energia electrică, gazele, alimentele şi transportul vor contribui la avansul acestui indicator", anticipează Şerbănescu .

De la începutul anului, scumpiri mai mari de 10% au fost înregistrate la cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%). Şi preţul combustibililor a urcat în martie cu 4,57% faţă de luna decembrie 2010, după ce de-a lungul anului trecut această categorie de produse s-a scumpit cu peste 15%. Citiţi mai mult despre ce s-a scumpit şi ce s-a ieftinit în România de la începutul anului pe www.mediafax.ro