Trezoreria vrea să vândă titluri de 1 mld. de lei

Autor: Claudia Medrega 11.04.2011

Ministerul Finanţelor a programat pentru astăzi o licitaţie cu certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de un miliard de lei.

La licitaţia anterioară cu astfel de titluri, organizată în 4 aprilie, Trezoreria a plasat certificate în valoare de 1,75 miliarde de lei (aproape 424 mil. euro), cu mult peste valoarea planificată, de un miliard de lei.

Pe fondul unui interes ridicat din partea investitorilor - ofertele de cumpărare au totalizat atunci 3,4 mld. lei. Titlurile au fost plasate la un randament mediu de 6,88% pe an, faţă de 6,97% pe an, la licitaţia similară de la sfârşitul lunii martie. Astfel, a fost inversată şi tendinţa din ultimele două luni de creştere a randamentelor la titlurile de stat.

Pentru întreaga lună aprilie ministerul a anunţat că vrea să atragă fonduri de 4,5 miliarde lei prin vânzarea de titluri, cu 24% mai mult faţă de martie, când a împrumutat 3,6 miliarde lei.

În primul trimestru, Finanţele au angajat împrumuturi de 15,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, valoare plasată la limita inferioară a programului de 15-17 miliarde lei.