Brăiloiu: Nu am ştiut că statul licitează pentru manuscrisele lui Cioran

Autor: Iulian Anghel 10.04.2011

George Brăiloiu, proprietarul KDF Energy, companie care se ocupă cu tranzacţionarea certi­ficatelor verzi, spune că, în momentul în care, joia trecută, s-a decis să participe la licitaţia de la Paris pentru manuscrisele lui Emil Cioran nu ştia că în competiţie se află şi instituţii ale statului român - Televiziunea publică (TVR) şi Biblioteca Centrală Universitară (BCU).

"Ce am ştiut a fost că Ministerul Culturii nu participă, că Academia Română nu participă. Am aflat că statul român nu participă de la RFI (Radio France International - n.n.). Că au participat (TVR şi BCU - n. n.) am aflat abia după licitaţie. Nici eu nu am ştiut că ei participă, nici ei nu au ştiut că eu particip", spune omul de afaceri.

Ghidat prin telefon de la Bucureşti de George Brăiloiu, un broker francez care licita în numele companiei KDF Energy a câştigat pentru suma de 406.000 de euro manuscrisele lui Cioran, într-o competiţie care a durat în jur de cinci ore.

TVR şi BCU au licitat împreună pentru manuscrisele celui mai mediatizat dintre filosofii români şi au pierdut (licitaţia s-a organizat pentru fiecare manuscris în parte, cele două instituţii reuşiseră să câştige câteva obiecte, dar au pierdut pentru că Brăiloiu a cumpărat totul).

Brăiloiu a spus, ulterior, că a participat la licitaţie pentru că şi-a dorit ca manuscrisele să ajungă în ţară întrucât statul român nu a participat la licitaţie. Mulţi oameni de cultură din România au protestat faţă de presupusa lipsă de reacţie a statului, însă două instituţii ale statului, TVR şi BCU au participat la licitaţie având la dispoziţie sume consistente. TVR şi BCU aveau în total la dispoziţie în jur de 200.000 de euro (licitaţia începea de la 100.000 de euro tot pachetul).

"A fost mai mult decât posibilităţile noastre", a declarat reprezentantul TVR, citat de Mediafax. Brăiloiu nu spune cât ar fi fost dispus să ofere pentru manuscrise, dar afirmă că şi le-a dorit pe toate, însă la un moment dat, licitaţia pentru anumite obiecte a ajuns la sume "aberante".

După 1990, unii miliardari ruşi creaţi prin pri­vatizare s-au remarcat prin achiziţii ale fostelor valori ruseşti expatriate în timp, cum sunt celebrele ouă Faberge, pe care le-au donat apoi statului rus.

Şi Brăiloiu spune că va dona manuscrisele instituţiilor statului român. "Puteam să pierd şi atunci aş fi rămas un necunoscut", afirmă el.

Afacerea controlată de Brăiloiu, KDF Energy, a explodat în ultimii 5 ani până la venituri de 100 mil. euro în 2009. Brăiloiu este partener de afaceri într-o altă firmă, Red Point Petroleum, cu un om de afaceri din Turkmenistan, conform Registrului Comerţului.