Luptă între instituţiile statului: George Brăiloiu trebuie acum să decidă cui îi donează lotul Cioran

Autor: Mediafax 09.04.2011

Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat ansamblul de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, joi seară, la o licitaţie la Paris, a spus la RFI că a fost contactat de Ministerul Culturii şi de Academia Română pentru aceste obiecte, dar urmează să decidă cărei instituţii le va dona, informează Mediafax.

George Brăiloiu spune că va decide cine va intra posesia documentelor abia după ce se va consulta cu "persoane avizate". Totodată, George Brăiloiu a declarat la RFI că a fost contactat de Ministerul Culturii, vineri după-amiază, dar şi de preşedintele Academiei Române, şi a discutat de asemenea cu reprezentanţii Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Capitală. Aceasta din urmă a participat, de altfel, la licitaţia de la Paris, alături de Televiziunea Română.

"Am fost contactat şi de la Ministerul Culturii din partea domnului ministru şi cu cei de la Biblioteca Centrală Universitară am discutat, m-au felicitat, ei au fost competitorii mei. Nu ştiam evident...", a spus Brăiloiu la Radio France Internationale (RFI). "Săptămâna viitoare deja am stabilit o întâlnire cu preşedintele Academiei, o să discut cu oameni avizaţi, pentru că eu nu sunt avizat şi o să iau o decizie în consecinţă", a adăugat el.

George Brăiloiu mai spune că este prima dată când participă la o astfel de licitaţie.

"Am decis să particip la licitaţie aflând că statul român nu participă. Intenţia mea a fost să cumpăr tot fondul, am şi reuşit după cum se vede şi de altfel să rămână secretă identitatea mea... Motivul a fost acela de a le dona statului român, de a le aduce acasă", a mai declarat omul de afaceri.