Consiliul Fiscal: Fondul de salarii a fost depaşit sistematic în anii precedenţi. Riscurile persistă. Cititi aici raportul Consiliului Fiscal

Autor: Claudia Medrega 07.04.2011

Fondul de salarii a fost depăşit sistematic în anii precedenţi din cauza lipsei de control asupra cheltuielilor salariale de la nivel local, inclusiv anul trecut, iar acest lucru ar putea conduce la nerespectarea plafonul asumat pentru 2011, în opinia Consiliului Fiscal.

Vedeţi aici raportul Consiliului Fiscal

"Deşi cheltuielile de personal au scăzut cu 8,6% faţă de nivelul anului 2009, fondul de salarii programat a fost depăşit în execuţie cu aproximativ 800 milioane lei, comparativ cu bugetul rectificat care a fost aprobat la mijlocul lunii noiembrie. Această depăşire provine de la autorităţile locale, unde cheltuielile de personal estimate au fost depăşite cu 1,3 miliarde lei, doar parţial explicabil prin transferul unor spitale către autorităţile locale", se menţionează în raportul anual al Consiliului Fiscal.

Cheltuielile de personal au ajuns anul trecut la 42,8 miliarde de lei, în timp ce la a doua rectificare bugetară a fost stabilit nivelul de 42 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru investiţii publice, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri de natură investiţiilor, nivelul a fost anul trecut de 33,7 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de 2009. În plus, se constată aceeaşi practică uzuală a ultimilor ani de reducere a cheltuielilor de investiţii pe parcursul execuţiei bugetare şi realocarea sumelor la cheltuieli curente, potrivit Consiliului Fiscal.