Mittal mai investeşte la Galaţi 25 de milioane de euro

Autor: Adrian Cojocar 06.04.2011

Conducerea celui mai mare combinat siderurgic din România, ArcelorMittal Galaţi, deţinut de miliardarul Lakhsmi Mittal, a anunţat că va demara un program de investiţii în valoare de 25 milioane de euro în modernizarea laminorului de tablă groasă numărul doi.

"Acest pachet major de investiţii ne permite să facem încă un pas în cadrul actualului program de transformare, pentru restabilirea competitivităţii com­­binatului. Noua ma­şină de planat la cald împreună cu celelalte echipamente ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru de a transforma unitatea de la Galaţi într-un centru de excelenţă pentru tablă groasă", a declarat Thierry Le Gall, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Potrivit reprezentanţilor ArcelorMittal Galaţi, noua maşină este cu 50% mai fiabilă. La Galaţi se realizează circa 40% din cantitatea de tablă groasă produsă la nivelul grupului ArcelorMittal, care este cel mai mare producător de oţel la nivel mondial.

Noile utilaje vor permite realizarea de noi sortimente de tablă groasă şi vor permite intrarea companiei pe noi pieţe.

Compania mai are în curs de derulare o investiţie de 53 milioane de euro pentru modernizarea furnalului numărul 5, care a intrat în reparaţie capitală la începutul anului 2010.

Conducerea ArcelorMittal Galaţi estima la acea dată că repornirea furnalului va dubla producţia combinatului care va depăşi cifra de 4,2 milioane de tone de oţel lichid. Iniţial, repornirea acestui furnal era programată pentru prima jumătate a lunii ianuarie din 2011, imediat după finalizarea lucrărilor de modernizare a acestuia, pentru ca în decembrie conducerea să amâne repornirea pentru jumătatea acestui an, după ce au închis un alt furnal timp de mai multe săptămâni din cauza lipsei de comenzi din Turcia, principala piaţă de desfacere a combinatului.

În 2009 compania a raportat o pierdere de 334 mil. euro după ce afacerile au scăzut cu peste un miliard de euro, la 846 mil. euro, iar anul trecut pierderile s-au atenuat la circa 10 mil. euro, potrivit lui Thierry Le Gall, fără a lua însă în calcul investiţiile în repornirea furnalului numărul 5, de circa 50 mil. euro.