Ungaria vrea să fixeze cursul la care se plătesc creditele în valută şi să le cumpere casele datornicilor

Autor: Livadariu Andreea 06.04.2011

Guvernul de la Budapesta ar putea cumpăra proprietăţile ungurilor care au credite ipotecare şi care au întârziat mai mult de 90 de zile cu plata ratelor, ca parte a unui set de măsuri care să îi ajute pe debitorii în valută, scrie Bloomberg.
Aceste măsuri, care au rolul de a înlocui creditele în valută cu credite mai ieftine subvenţionate de stat, ar putea costa guvernul până la 60 de miliarde de forinţi (230 de milioane de euro).

Statul le va oferi debitorilor cu întârzieri mai mari de 90 de zile posibilitatea fie de a-şi restructura creditul, fie de a le cumpăra locuinţa. Guvernul va cumpăra până la 10.000 de proprietăţi, acestea urmând să fie transferate către consiliile locale sub formă de locuinţe sociale închiriabile.

"Deprecierea semnificativă a forintului în faţa francului elveţian a adus în pragul insolvenţei multe persoane cu credite ipotecare", a spus ministrul economiei György Matolcsy. "Guvernul îşi doreşte să apere persoanele îndatorate de posibile schimbări negative ale ratelor de schimb, pentru o perioadă determinată de timp", a mai spus el.
Debitorii cu credite în valută care au întârziat mai puţin de 90 de zile cu plata ratelor vor avea posibilitatea să îşi plătească datoriile la un curs fix, diferenţa dintre acesta şi cursul de pe piaţă urmând să fie suportată de stat, potrivit lui Daniel Gyuris, şeful diviziei de credite ipotecare din cadrul OTP Bank şi membru în conducerea Asociaţiei Băncilor. De exemplu, pentru creditele în euro cursul la care ar urma să fie plătite ratele este de 260 de forinţi. Pe pieţele financiare, euro se tranzacţiona ieri la o valoare de 263,6 forinţi, ceea ce înseamnă că statul ar suporta diferenţa de 3,6 forinţi. Arieratele acumulate astfel urmează însă a fi "topite" odată cu aprecierea forintului.

Deşi creditele în franci elveţieni le pun cele mai mari probleme ungurilor, Gyuris nu a avansat un curs forint/euro la care vor fi plătite ratele. Anterior au existat speculaţii că acesta se va situa la 190-200 de fo­rinţi/franc. Ieri francul se tranzacţiona la 201,56 de forinţi. "Mă aştept ca negocierile purtate de guvern cu sectorul bancar să se încheie la sfârşitul lunii aprilie", a spus Daniel Gyuris, iar "dacă guvernul va pune la punct cadrul legal necesar, băncile vor fi gata să implementeze măsurile la 1 iulie."
În Ungaria există 115.000 de persoane care au întârziat peste 90 de zile cu plata ratelor la creditele ipotecare, iar cu fiecare lună se mai adaugă alte 5.000-6.000 de persoane, scrie cotidianul ungar Magyar Hirlap.

Valoarea totală a creditelor ipotecare pentru locuinţe în franci elveţieni era la sfârşitul lunii februarie de 2.300 de miliarde de forinţi (8,66 miliarde de euro), faţă de 822 de miliarde de forinţi în luna februarie a anului 2007, potrivit datelor bancii centrale.
Forintul s-a depreciat anul trecut cu 11,2% în raport cu francul elveţian, astfel încât în luna decembrie s-a înregistrat un nivel minim record de 224,9 forinţi pentru un franc.
Majoritatea creditelor ipotecare în franci elveţieni din Ungaria au fost luate când francul era tranzacţionat la o valoare cuprinsă între 160 şi 180 de forinţi.


Ce le oferă guvernul ungar datornicilor

Românii şi creditele în franci
Românii au luat credite în franci elveţieni al căror sold echivalează cu 3 mld. euro, dar în ultimii doi ani riscul valutar s-a dovedit usturător şi a ajuns să depăşească beneficiul dobânzilor mai mici afişate de bănci în momentul vânzării împrumuturilor. Astfel, restanţele la creditele în franci au urcat de aproape şase ori în ultimul an, ajungând la aproximativ 200 mil. euro în condiţiile în care din octombrie 2008 până în prezent francul s-a apreciat cu 50% în faţa leului.