Coreenii au finalizat procesul de privatizare a IMGB cu doi ani înainte de termen

Autor: Adrian Cojocar 06.04.2011

Producătorul de echipament greu Doosan IMGB, parte a grupului sud-coreean Doosan Heavy Industries & Constructions, a anunţat că Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) şi-a dat acordul de închidere a procesului de privatizare a companiei după ce coreenii au îndeplinit înainte de termen condiţiile din contract. Doosan avea termen până în 2013 pentru efectuarea investiţiilor de mediu şi a depăşit cu mult necesarul total de investiţii.

Fabrica IMGB a fost privatizată în 1998, moment la care firma anglo-norvegiană Kvaerner a plătit circa 60 de milioane de dolari. Coreenii de la Doosan au preluat în septembrie 2006 pachetul de control al IMGB după ce compania ajunsese în faliment.

Pe parcursul ultimilor cinci ani coreenii au investit peste 100 de milioane de euro în retehnologizarea companiei şi i-au furnizat cea mai mare parte a comenzilor, astfel că fabrica de utilaj greu a ajuns în 2010 la afaceri de 100 de milioane de dolari. În 1997, la privatizare, IMGB era în procedură de insolvenţă la solicitarea furnizorului de energie electrică, Renel după ce acumulase datorii de 30 de milioane de dolari la o cifră de afaceri de doar 8,5 milioane de dolari.