Templeton cere Conpet să distribuie dividende record de 70 mil. lei

Autor: Adrian Ionut Cojocar 06.04.2011

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a cerut transportatorului de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), controlat de stat, distribuirea unor dividende record de 70 de milioane de lei din rezervele societăţii, mult peste profitul înregistrat de companie anul trecut, de circa 35,5 mil. lei, potrivit unui raport publicat de companie pe Bursă.

Dacă propunerea va fi adoptată, dividendul brut oferit de Conpet pe acţiune se va ridica la 8,08 lei, reprezentând peste 20% din preţul de piaţă, de 40 lei/unitate.

Conducerea Conpet propusese iniţial distribuirea unor dividende de 34,8 mil. lei, reprezentând 90% din profitul realizat anul trecut, dividendul brut propus fiind de 4,02 lei/acţiune.

Conpet dispunea la finele anului trecut de lichidităţi în valoare de circa 170 mil. lei, potrivit bilanţului de la 31.12.2010.

Titlurile Conpet au câştigat deja de la începutul anului circa 33% în valoare, cel mai probabil tot pe seama speculaţiilor privind acordarea de dividende în acest an.

Statul, care controlează 58,7% din acţiunile Conpet ar urma să încaseze dividende de peste 41 mil. lei, iar Fondul Proprietatea, care are o participaţie de 20%, ar încasa circa 14 mil. lei din dividende de la Conpet.