Jurnalul secret al Agathei Christie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 06.04.2011

Sara Shepard

Micuţele mincinoase

Editura Leda

Traducere din limba engleză şi note de Alexandru Deliu. Autoarea este newyorkeză şi a scris această serie inspirându-se, potrivit propriilor declaraţii, din copilăria sa. Este vorba de patru adolescente cu o seamă de secrete întunecate pe cale să fie dezvăluite tuturor. Primul volum, adică cel de faţă, a apărut în 2006, succesul a fost imediat şi editura i-a cerut autoarei să continue povestea şi s-o transforme într-o serie. Al unsprezecelea volum urmează să iasă pe piaţă în luna iulie. În total vor fi douăsprezece volume. Romanul a fost adaptat pentru televiziune de ABC Familiy şi urmează să fie difuzat şi în România în acest an.


John Curran

Agatha Christie - Jurnalul secret

50 de ani de mistere

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Adriana Bădescu. Agatha Christie a murit la 85 de ani, în 1976. Devenise cea mai populară autoare a lumii, cu o carte publicată pe an, începând cu 1920 şi peste două miliarde de exemplare vândute în întreaga lume. După moartea fiicei sale, în 2004, s-au descoperit 73 de volume scrise de mâna autoarei. Le-a descifrat documentaristul John Curran - scrisul Agahtei Christie este foarte greu de descifrat. Printre aceste caiete se aflau multe din scrierile ei de început, unele nonpoliţiste, altele cvasidetectivistice, între care şi două povestiri nepublicate. Acestea se găsesc în volumul de faţă, împreună cu textul carnetelor. Iubitorii Aghatei Christie au cu ce se delecta.


Yrsa Sigurdardottir

Cenuşă şi pulbere

Editura Trei

Traducere de Isabella Prodan. Este al treilea roman poliţist al scriitoarei islandeze din seria despre Thora Gudmundsdottir, o mamă care îşi creşte singură copilul, avocat ca profesie, care trăieşte la Reykjavik. Acţiunea are loc în Vestmannaeyjar - insulele Westman, un mic arhipelag din sudul Islandei, care a ajuns în atenţia lumii în ianuarie 1973, când a erupt vulcanul Eldfjell şi cei cinci mii de locuitori au trebuit evacuaţi. În 2007, o echipă de arheologi sapă să scoată la lumină casele acoperite de cenuşă din insula ajunsă punct de atracţie pentru turişti şi descoperă într-o pivniţă mai multe cadavre. Yrsa Sigurdardottir s-a născut în 1963, a publicat romane poliţiste şi cărţi pentru copii şi a început să scrie din 1998.

Walter Kirn

Sus, în aer

Editura Allfa

Traducere din limba engleză şi note de de Alina Sârbu. Walter Kirn este american, a debutat la 28 de ani, iar cartea de faţă este din 2001. Romanul apare în noua colecţie "Strada Ficţiunii", lansată la sfârşitul lunii martie. A fost ecranizat în anul 2009 de Jason Reitman, cu George Clooney, Vera Farmiga şi Anna Kendrick în rolurile principale. Eroul, Ryan Bingham, locuieşte în Aerocosm, adică în lumea hotelurilor de aeroport, a business class-ului, a cluburilor exclusiviste, a prieteniilor la minut şi a sexului ergonomic. Într-un itinerar de şase zile şi opt oraşe, Ryan trebuie să desfacă toate iţele vieţii lui hipermoderne, în care singurătatea rulează pe ecran 3D.

Regis Jauffret

Microficţiuni

Editura Vellant

Traducere din limba franceză şi postfaţă de Irina Mavrodin. Cinci sute de microficţiuni, amuzante şi acide în acelaşi timp, niciuna mai mare de o pagină, ale unui autor care a fost adesea numit "un Balzac al zilelor noastre". "Un roman poate să fie de o pagină sau de o sută de pagini - spune Jauffret. Nu cred că romanele scurte sunt mai puţin adevărate decât celelalte. Astăzi sunt calificate drept romane texte care altădată erau considerate nuvele." Lumea descrisă de Jauffret, spune Irina Mavrodin, "este o societate de sinucigaşi, dar şi de ucigaşi, de maniaci şi de obsedaţi de tot felul, manii şi obsesii exercitate cu o incredibilă consecvenţă şi creatoare fantezie în raporturile interumane de toate felurile - între partenerii unui cuplu, între părinţi şi copii, între bunici şi nepoţi, între stăpân şi slugă, între înalt funcţionar şi funcţionar inferior etc."

Tariq Ali

La umbra rodiului

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză de Ligia Caranfil. Scriitor şi regizor de origine pakistaneză, Tariq Ali s-a născut în 1943, în Lahore, şi-a făcut studiile în Pakistan şi apoi la Oxford şi a rămas în exil în Marea Britanie. Romanul de faţă este primul dintr-un cvintet al Islamului. E povestea prăbuşirii Granadei arabe, a violentei intruziuni a catolicilor spanioli în lumea musulmană, guvernată de propriile legi. Într-o atmosferă impregnată de o senzualitate latentă, în adierea rodiilor ce aprind cerul înserării, dramele personale ale unei familii se întâlnesc cu cele ale marii istorii.