Eureko: Ponderea conturilor goale a depăşit 30% din pensiile obligatorii

Autor: Roxana Pricop 06.04.2011

Ponderea conturilor goale (pentru care nu se plătesc contribuţii) a depăşit pragul de 30% din portofoliul de 5,24 milioane de participanţi ai fondurilor de pensii private obligatorii (pilon II), din cauza creşterii şomajului dar şi a faptului că tot mai mulţi români aleg să plece în străinătate pentru un loc de muncă mai bine plătit, potrivit lui Radu Brăgărea, directorul general al companiei de pensii private Eureko.

La finele lunii februarie, pilonul II de pensii număra 5,24 milioane de participanţi, valoarea netă a contribuţiilor acestora fiind de peste 4,6 miliarde de lei. Pentru acest an, contribuţia la pilonul II este de 3% din venitul brut al participanţilor.

"La nivelul pieţei de pensii obligatorii, ponderea participanţilor care nu contribuie constant a crescut la peste 30%. Există situaţii în care participantul nu plăteşte timp de câteva luni contribuţia, pentru că fie a plecat să muncească în străinătate, fie este şomer sau a ieşit din perioada de ajutor de şomaj. Acesta are însă acelaşi drepturi ca restul participanţilor care contribuie lunar, iar în momentul reangajării, plata contribuţiei va fi fi reluată de către angajator ", a spus directorul general al Eureko Pensii.