O "Prinţesă" din România se pregăteşte de Cartea Recordurilor

Autor: Pop Ioan 05.04.2011

O locomotivă cu aburi desenată la scară reală, intitulată "Prinţesa" şi pe cale să intre în Cartea Recordurilor se va afla în centrul vânzărilor la Licitaţia de Postmodernism şi Artă Contemporană organizată de Casa Artmark pe data de 13 aprilie.

Lucrarea măsoară 4,5 metri înălţime şi 20 de metri lungime şi este compusă din 32 de panouri a câte 1,12 m x 2,5 m, realizate în pastel pe pânză. Piesa se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare lucrare de artă pusă în vânzare vreodată în lume de o casă de licitaţii.


Modelul de inspiraţie a "Prinţesei", o locomotivă Pacific 231.065, a fost creat în 1889 în Statele Unite ale Americii şi construit la Bucureşti. În perioada interbelică, era cea mai mare locomotivă care funcţiona pe teritoriul României, fiind dedicată trenurilor expres şi celor regale. Cel mai cunoscut tren care a funcţionat cu această locomotivă este "Fulger - Regele Carol I Pullman - Express", introdus în circulaţie în 1933, pe ruta Bucureşti-Constanţa.


Aproape 80 de ani mai târziu, locomotiva avea să fie descoperită la Muzeul de Locomotive din Sibiu de către artistul Alexandru Bunescu şi pictată de acesta în mărime naturală.

Lucrarea face parte dintr-un proiect mai amplu al artistului, care intenţionează să deseneze un tren întreg, ce va măsura patru kilometri.
Tabloul-gigant poate fi văzut vineri, 8 aprilie, în Sala Constanţa de la JW. Marriott Bucharest Grand Hotel.