Două parcuri eoliene dezvoltate de omul de afaceri Emanuel Muntmark au luat cei mai mulţi bani de la UE

Autor: Roxana Petrescu 04.04.2011

Două parcuri eoliene localizate în Dobro­gea, ambele dezvoltate de omul de afaceri Ema­nuel Muntmark, dar unu deja vândut către ButanGas România, au primit bani europeni în valoare de 110 mil. lei (circa 27 mil. euro), investiţiile fiind deja finalizate. Valoarea totală a celor două parcuri se ridică la 257 de milioane de lei (circa 63 de milioane de euro).

"Cele două proiecte aparţin firmelor Romconstruct Top (firmă controlată iniţial de Emanuel Muntmark, dar vândută în 2010 către ButanGas România), cu sediul în Constanţa, cu o valoare totală a proiectului de circa 177 de milioane de lei, din care asistenţa financiară neram­bursabilă este de circa 70 de milioane de lei, şi Ecopower Wind (firmă controlată de Emanuel Munt­mark), cu sediul în Constanţa, cu o valoare totală a proiectului de circa 70,3 lei, din care asistenţa financiară neram­bursabilă este de aproximativ 39 de milioane de lei", spun repre­zen­tanţii Ministerului Eco­nomiei.

Banii au fost primiţi prin intermediul Organismului Intermediar pentru Energie care funcţionează ca un in­termediar pentru realizarea plăţilor din bani euro­peni pentru proiecte care vizează creş­te­rea eficienţei energetice şi a securităţii furni­zării în contextul combaterii schimbărilor cli­matice.

"Tot anul acesta ar mai putea primi finanţare europeană un alt proiect pe partea de energie eoliană dezvoltat de compania LC Business (companie înregistrată în Timişoara care dezvoltă un proiect eolian în valoare de circa 50 mil. lei). Totul depinde de momentul în care îşi vor depune cererea de rambursare. Dincolo de proiectele eoliene mai sunt şi alte proiecte pe energie verde, cum ar fi microhi­drocentralele, care vor primi fonduri euro­pene", spune Cristian Georgescu, manager pu­blic în cadrul Organismului Intermediar pentru Energie (OIE) din Ministerul Econo­miei.

La finalul anului trecut numai cinci pro­iecte din domeniul energiilor verzi bene­ficiaseră de fondurile europene pe care România le are la dispoziţie în perioada 2007-2013 pentru investiţii în sectorul energetic.