Guvernul japonez ar putea prelua controlul asupra Tokyo Electric Power

Autor: Adrian Voicu 01.04.2011

Guvernul nipon intenţionează să preia controlul operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO), compania care administrează centrala nucleară de la Fukushima, informază publicaţia Mainichi citată de Les Echos.

Participaţia statului nu va depăşi însă 50%. "Dacă participaţia va fi mai mare de 50%, vorbim de naţionalizare, dar nu asta avem în vedere", a declarat pentru publicaţia niponă o sursă guvernamentală.

În urma informaţiei apărute astăzi, titlurile companiei au căzut cu 10% la Bursa din Tokio, după ce a pierdut încă 80% din valoare, după cutremurul de la 11 martie.

Reacţia înceată a companiei după catastrofa care a lovit centrala de la Fukushima a fost puternic criticată. Aceasta, împreună cu spitalizarea preşedintelui companiei Masataka Shimizu, au lovit puternic compania. Operatorul a anunţat de altfel că cele 2.000 de miliarde de yeni (17 miliarde de euro), obţinute din împrumuturi de urgenţă obţinute de la marile bănci nipone, nu vor fi de ajuns pentru a acoperi nevoile financiare ale companiei.