SIF3 şi SIF5 şi-au pus piaţa în cap după ce au refuzat propunerile de dividend ale investitorilor

Autor: Andrei Chirileasa 31.03.2011

CFA România, organizaţie care reuneşte peste 130 de specialişti în domeniul financiar, şi Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), care cuprinde peste 250 de investitori de pe Bursă, cer Bursei şi Comisiei Naţionale a valorilor Mobiliare (CNVM) să intervină şi să sancţioneze conducerile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) care au refuzat dreptul acţionarilor de a introduce pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor (AGA) propuneri privind creşterea dividendelor.

Reprezentanţii CFA România consideră că deciziile consiliilor de administraţie ale celor două SIF-uri reprezintă abuzuri care afectează grav piaţa de capital românească.

"Consecinţa unui astfel de comportament este că investitorii sau potenţialii investitori, români sau străini, vor putea trage concluzia că respectarea legislaţiei pieţei de capital în România este opţională şi ca atare interesele lor nu sunt protejate corespunzător. Rezultatul va fi descurajarea oricăror intrări pe piaţa de capital din România şi migrarea capitalului românesc pe alte pieţe de capital, unde drepturile investitorilor sunt apărate în mod adecvat", susţin reprezentanţii CFA România, în timp ce AIPC crede că deciziile celor două SIF-uri "creează precedente periculoase în nerespectarea drepturilor acţionarilor".

Reacţiile celor două organizaţii vin după ce un grup de acţionari, care deţin împreună mai mult de 5% din capitalul social al SIF Transilvania şi SIF Oltenia, a depus pe 21 martie cereri privind includerea unor puncte suplimentare pe ordinea de zi a AGA privind creşterea nivelului dividendelor. Potrivit legii, acţionarii care deţin peste 5% din capitalul unei companii locale pot cere introducerea unor puncte suplimentare pe ordinea de zi a AGA, iar consiliul de administraţie are obligaţia de a se conforma.

Consiliile de administraţie ale celor două SIF-uri au refuzat însă cererile acţionarilor, folosind ca pretext faptul că acţionarii respectivi ar fi trebuit să prezinte extrase de cont de la Depozitarul Central prin care să-şi demonstreze calitatea de acţionar şi mărimea deţinerilor.

Potrivit CFA România şi AIPC, aceste refuzuri încalcă în mod flagrant legislaţia în vigoare, respectiv articolul 11 din regulamentul 6/2009 al CNVM care spune că "dovedirea calităţii de acţionar poate fi condiţionată numai de cerinţe necesare pentru identificarea acţionarilor şi numai în măsura în care acestea sunt proporţionale cu scopul urmărit".

"Din această prevedere legală reiese că poa­te fi solicitată doar dovedirea identităţii acţio­narilor, pentru verificarea deţinerilor la data solicitării societatea emitentă având la dispoziţie registrul acţionarilor. Identitatea acţionarilor se probează cu documente specifice, care au fost transmise celor două consilii de administraţie, şi nu prin extras de cont de la Depozitarul Central", explică CFA România.

Alte două SIF-uri care au primit propuneri similare din partea acţionarilor, SIF Banat-Cri­şana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), le-au introdus pe ordinea de zi, dând astfel posibilitatea ca acţionarii să aleagă dacă acceptă propunerile de dividend făcute de conducerile SIF sau propunerile investitorilor privind un nivel mai ridicat al dividendelor.

Din grupul de investitori care susţin propunerile de majorare a dividendelor la SIF-uri fac parte atât fonduri locale de investiţii, STK Emergent sau fondurile administrate de BT Asset Management, cât şi fonduri străine, precum East Capital Balkan Fund sau ING International Romanian Equity. Lor li s-au alăturat şi alţi investitori locali puternici.

Disputa privind dividendele la SIF-uri are o miză de peste 100 mil. lei (25 mil. euro), suma reprezentând diferenţa dintre dividendele totale solicitate de acţionari şi cele propuse de conducere la cele patru SIF-uri. Investitorii cer aceşti bani, susţinând că atât timp cât preţul acţiunilor SIF este cu 40-50% mai mic decât valoarea activelor, nu se justifică să lase aceşti bani în SIF-uri, în timp ce preşedinţii SIF spun că au nevoie de aceşti bani pentru investiţii, iar fără ei le va scădea profitabilitatea.