Noutăţi la Editura RAO/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 30.03.2011

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminică, având ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor.



Jo Nesbø - Steaua diavolului. După succesele "Fantoma trecutului" şi "Călăul" din seria "Harry Hole", Editura RAO pregăteşte din această săptămână "Steaua diavolului" de Jo Nesbø. "Din când în când apare un thriller cu adevărat excepţional, atât de captivant încât aminteşte de romane clasice ale genului, ca Tăcerea mieilor. Cărţile lui Jo Nesbø merită pe bună dreptate să fie comparate şi cu celebra trilogie a lui Stieg Larsson." The Sunday Times.

Jo Nesbø este muzician, compozitor, economist şi unul dintre cei mai de succes scriitori de thrillere din Norvegia. S-a născut la Oslo şi a absolvit Şcoala de Economie din Norvegia. Este cunoscut pe plan internaţional pentru seria de romane care îl au ca protagonist pe detectivul Harry Hole, care a înregistrat un succes incredibil atât în ţara natală, cât şi pe plan internaţional, fiind traduse în 40 de limbi. Alături de Peter Høeg, Henning Mankell şi Stieg Larsson a câştigat premiul Cheia de Sticlă pentru cel mai bun roman nordic. Bucurându-se de aprecierea unanimă a cititorilor, librarilor şi criticilor, cărţile sale au fost distinse cu numeroase premii, Nesbø fiind considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori de thrillere din Europa. O tânără este ucisă în apartamentul ei din Oslo. Un deget i-a fost secţionat, iar sub pleoapă a fost ascuns un diamant minuscul în forma unei stele cu cinci colţuri - o pentagramă, steaua diavolului. Cazul este repartizat detectivului Harry Hole, nevoit să facă echipă cu vechiul său adversar, Tom Waaler, căci nu are de ales: problemele din trecut şi alcoolismul i-au distrus nu numai viaţa personală, ci îi pun acum în pericol şi cariera. Un val de crime similare mătură oraşul, iar tiparul care se întrezăreşte sugerează că în Oslo acţionează un ucigaş în serie şi steaua cu cinci colţuri este cheia spre găsirea lui.

Alexander Stille - Jaful Romei. Tot la Editura RAO este pe cale să apară cartea lui Alexander Stille "Jaful Romei", în traducerea lui Alexandru Desculţescu. Alexander Stille este autorul mai multor bestseller-uri. Trăieste la New York si este colaborator al marilor publicatii "The New Yorker", "The New York Review of Books", "The New York Times Magazine".

"Jaful Romei" este o carte foarte bine documentată şi plină de umor despre

viaţa şi cariera prim-ministrului italian şi omului de afaceri Silvio Berlusconi; un portret surprinzător al politicii actuale în Italia care, pentru un ochi vigilent, demonstrează asemănări impresionante cu politica românească. "Nimeni nu a ilustrat mai bine decât Stille înşelăciunile şi minciunile lui Berlusconi, grandioasa sa imagine cu privire la propria persoană şi comportamentul frivol, bazat pe idiosincrasie şi uneori vulgar al acestuia... scrie Chicago Tribune. Această biografie fermecătoare, generoasă, nu este nici de departe o prezentare a lui Berlusconi, ci o lecţie vie despre cum, date fiind condiţiile propice, orice om bogat şi cu puţine scrupule poate manipula o întreagă naţiune." "Având un ochi limpede şi un bisturiu ascuţit - e de părere si Los Angeles Times -, Stille... a disecat remarcabila şi revoltătoarea poveste a fostului (şi viitorului?) prim-ministru al Italiei, precum şi revoluţia politico-culturală pe care a creat-o, pentru bine şi, în mare parte, pentru rău... Fascinant."