Ruşii încasează dividende de 34 mil. € de la Alro

Autor: Andrei Chirileasa 29.03.2011

Grupul Vimetco, deţinut de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, va încasa în acest an dividende de 141 mil. lei (34 mil. euro, la cursul de 4,1 lei/euro) de la producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), pe care-l controlează, în contextul în care combinatul beneficiază de energie ieftină de la Hidroelectrica.

Alro a realizat anul trecut un profit net de 160 mil. lei (38 mil. euro), dublu faţă de 2009, iar conducerea companiei a propus distribuirea întregului profit către acţionari, conform convocatorului AGA publicat pe Bursă. Cea mai mare parte a dividendelor va reveni ruşilor, care controlează 88% din Alro, iar Fondul Proprietatea, care deţine 10%, va încasa 3,4 mil. euro.

Creşterea profitului combinatului a venit pe fondul majorării cu 28% a cifrei de afaceri, la 1,8 mld. lei (425 mil. euro), în condiţiile creşterii preţului aluminiului pe pieţele internaţionale.

Pe de altă parte, Alro beneficiază de un contract pe termen lung care-i asigură întregul necesar de energie electrică încheiat cu Hidroelectrica, producătorul celei mai ieftine energii electrice din România. Prin acest contract, Alro a plătit în ultimii ani un preţ sub preţul de pe piaţa OPCOM, singura piaţă liberă de energie din România. Cheltuielile cu energia ale Alro reprezintă circa 30% din costurile totale.

Atât reprezentanţii Alro, cât şi cei ai Hidroelectrica spun însă că Alro nu beneficiază de reduceri nejustificate şi că preţul pe care îl plăteşte pentru energia electrică este mai ridicat decât cel plătit de alţi producători din Europa.

Mai mult, reprezentanţii Hidroelectrica spun că în 2010 încasările din contractul cu Alro au crescut cu circa 50 mil. lei faţă de 2009, după ce contractul dintre cele două părţi a fost renegociat, în sensul că formula de calcul al preţului ia în considerare evoluţia preţului aluminiului pe bursa de la Londra.

Contractul anterior dintre Alro şi Hidroelectrica era mult mai avantajos pentru compania controlată de ruşi. În perioada 2006-2009, Alro a obţinut profituri de peste 1,1 mld. lei, iar ruşii au încasat dividende de 910 mil. lei. Contractul a fost anchetat de procurori, iar în dosar apar inclusiv numele unor politicieni influenţi, însă dosarul a fost închis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la începutul anului.

"Înainte era o formulă care nu avea legătură cu piaţa, iar preţul nu putea creşte cu mai mult de 2-3% pe an. Acum formula se bazează pe preţul aluminiului. Astfel, în ianuarie Alro a ajuns să plătească 129 de lei pe MWh, iar în februarie preţul a fost de circa 132 lei pe MWh", a declarat Mihai David, fostul director general al hidroelectrica, în prezent membru în consiliul de admi­nis­tra­ţie al companiei.

Pe piaţa OPCOM, preţul mediu al energiei electrice pentru ziua următoare este de circa 170 de lei pe MWh, însă acest nivel nu este considerat relevant de către reprezentanţii Hidroelectrica.

"Nu poţi lua ca referinţă o piaţă pe care se tranzacţionează 9-10% din energia din România. OPCOM este o piaţă de completare. Nu poţi cere acelaşi preţ de la Alro, care este cel mai mare consumator din România, ca în cazul celor care cumpără un MWh. Contractul cu Alro este singurul de acest gen de pe piaţă, dar nu există niciun fel de condiţii preferenţiale. Preţul plătit de Alro a fost întodeauna peste costurile noastre de producţie şi am făcut nişte profituri foarte mari din acest contract. Anul trecut, încasările din contractul cu Alro au fost cu 50 mil. lei mai mari decât în 2009, iar în 2011 probabil că vor creşte faţă de 2010", explică Mihai David.

El mai spune că preţul plătit de Alro este mult peste preţul fixat de ANRE pentru energia livrată de Hidroelectrica pentru consumatorii casnici, dar că preţul final plătit de micii consumatori este influenţat de faptul că în coş intră şi energie termo, care este mai scumpă, şi de costurile de transport şi distribuţie.

"Dacă Hidroelectrica ar vinde pentru consumatorii casnici la acelaşi preţ la care vinde către Alro, preţul final ar creşte", conchide David.

Alro are contract cu Hidroelectrica până în 2018 pentru 3TWh de energie pe an, care reprezintă peste 5% din consumul de energie al României. Alro ia energie în bandă, adică are acelaşi consum şi în timpul zilei şi noaptea, ceea ce reprezintă un avan­taj pentru producător.

Reprezentanţii Alro declarau recent că dacă preţul aluminiului va ajunge la 3.000 de dolari pe tonă, preţul pe care-l va plăti către Hidroelectrica va ajunge la nivelul de pe OPCOM.

Cotaţia aluminiului a fluctuat anul trecut între 1.800 şi 2.450 de dolari pe tonă, cu o medie de circa 2.200 de dolari/tonă, iar în prezent o tonă de aluminiu este cotată pe bursa din Londra la un preţ de aproape 2.600 de dolari.

Alro a reuşit să-şi reducă costurile anul trecut şi prin repornirea rafinăriei de alumină Alum Tulcea (BBGA), care-i asigură materia primă pentru producerea aluminiului. Alum Tulcea va fi alimentat cu bauxită produsă la minele din Sierra Leone ale grupului Vimetco, asigurând astfel integrarea completă pe verticală a lanţului de producţie. Pe de altă parte, Alro a investit în ultimii ani pentru creşterea producţiei de aluminiu procesat (tablă, benzi, plăci şi profiluri), care-i asigură valorificarea producţiei la preţuri superioare şi marje mai mari.

Ruşii au preluat controlul Alro în anul 2002 cumpărând de la stat 10% din acţiuni pentru 11,4 mil. dolari. Privatizarea Alro a făcut de asemenea obiectul unei anchete, însă fără rezultat.