Europa, din nou în criză? S&P retrogradează ratingurile Greciei şi Portugaliei

Autor: Dumitrescu Anca 29.03.2011

Standard&Poor's a retrogradat, marţi, ratingul Greciei cu două trepte, din cauza îngrijorării că ţara ar putea fi nevoită să îşi restructureze datoriile, în timp ce calificativul Portugaliei a fost coborât cu o treaptă, la ultimul nivel recomandat pentru investiţii.

Ratingul Greciei, aflat deja la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiţii), a fost revizuit de la nivelul "BB+" la "BB-", cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Bloomberg.

Liderii Uniunii Europene au confirmat, pe 25 martie, o decizie de a relaxa termenii finanţării de 110 miliarde de euro acordată Greciei anul trecut.

"Declaraţia UE din 25 martie confirmă aşteptările noastre că restructurarea datoriilor suverane poate fi o precondiţie pentru împrumuturile de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM)", potrivit S&P.

Ratingul Portugaliei a fost retrogradat de la "BBB/A-2" la "BBB-/A-3" şi a fost scos de sub supravegherea cu implicaţii negative în care a fost plasat la sfârşitul lui noiembrie. Perspectiva calificativului este negativă.