Pentru că a tăiat prea mult bugetul apărării, Marea Britanie trimite în conflictul din Libia instructori de zbor şi piloţi de acrobaţii

Autor: Livadariu Andreea 29.03.2011

În urma reducerii bugetului apărării, Marea Britanie nu mai are piloţi pe care să îi trimită în Libia atunci când va fi făcută rotirea cadrelor. Astfel, ministerul apărării a oprit cursurile de zbor pentru aeronavele Typhoon pentru a trimite instructorii pe front.

Aceştia vor fi însoţiţi de piloţii care în mod normal erau folosiţi pentru show-urile aeriene, scrie The Telegraph. "Este o îngrijorare mare în Parlament cu privire la tăierea de către guvern a bugetului destinat antrenării piloţilor RAF. Am fi şi mai îngrijoraţi dacă aceste măsuri vor pune în pericol viitoarele operaţiuni", a spus Jim Murphy, secretar de stat în cadrul ministerului apărării.

Din cauza intensităţii operaţiunilor militare din Libia, piloţii sunt înlocuiţi la fiecare două luni, în prezent Marea Britanie neavând un număr suficient de piloţi pregătiţi să înlocuiască în următoarele săptămâni actualul detaşament al ofiţerilor de zbor.

De la iniţierea conflictelor, 18 piloţi de aeronave Typhoon au participat la impunerea zonei de restricţie aeriană. În ultimele şase luni, 48 de piloţi de aeronave Harrier şi 30 de aeronave Tornado F3 au fost disponibilizaţi, precum şi 5.000 de persoane care lucrau ca personal în domeniul apărării şi securităţii.