InterAgro: Din aprilie, toate cele sase combinate pe care le avem se închid

Autor: Roxana Petrescu 29.03.2011

Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, va închide de la 1 aprilie combinatul chimic de la Turnu Măgurele aparţinând societăţii Donau Chem.

"Este al cincilea combinat care îşi încetează activitatea începând cu această dată. Combinatul de la Slobozia aparţinând societăţii Chemgas Holding Corporation va funcţiona până la data de 8 aprilie, când şi acesta se va opri. Consemnăm că după această dată toate cele şase combinate în care grupul InterAgro procesează gaze naturale şi-au încetat activitatea", spun reprezentanţii grupului.

Potrivit acestora, cele şase unităţi se închid în contextul lipsei unei strategii în domeniul energiei şi a gazelor naturale pentru industrie.

InterAgro este unul dintre cei mai mari jucatori din agricultura din România, fiind intre primii trei proprietari de teren agricol după TCE 3 Brazi (detinut de Culita Tarata) şi Comcereal (Adrian Porumboiu).

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, a anunţat în luna ianuarie un calendar de închidere al combinatelor chimice la care nu a sistat încă activitatea, după ce în ultimele două luni ale anului trecut proprietarul Interagro a oprit combinatele chimice Viromet Victoria şi NitroPoros Făgăraş.

Astfel, alte patru combinate ar urma să fie închise în perioada 15 februarie - 30 aprilie.

Niculae spune că din cauză că nu mai primeşte gaze subvenţionate de la stat, doar din producţie internă, preţul la care achiziţionează principala materie primă, gazul metan, a urcat cu 55% în perioada octombrie 2010-ianuarie 2011, iar ca urmare activitatea a devenit nerentabilă, costurile de producţie depăşind preţurile de vânzare.