Plutoniu descoperit în solul de lângă centrala nucleară de la Fukushima

Autor: Radu Racu 29.03.2011

În solul din jurul centralei nucleare de la Fukushima a fost detectat plutoniu, încă un semn că Tepco nu are un control ferm asupra situaţiei din zonă, scrie The Telegraph.



Tokyo Electric Power (Tepco), compania care administrează centrala nucleară de la Fukushima , a anunţat că nu este foarte clar încă de unde provine plutoniul, însă nivele de radioactivitate nu sunt dăunătoare pentru sănătate.

"Îmi pare rău că am îngrijorat populaţia. Nu sunt nivele de radioactivitate care să afecteze sănătatea umană", a declarat Sakae Muto, vicepreşedintele companiei.

Echipele de intervenţie au descoperit urme de plutoniu 238, 239 şi 240. Plutoniul 239 este folosit atât în reactoarele nucleare cât şi la fabricarea bombelor nucleare. Are o durată de înjumătăţire de 24.000 de ani.

Experţii se tem că plutoniul provine de la bazinele de combustibil uzat depozitat pentru răcire. Cutremurul de pe 11 martie a afectat bazinele de răcire şi a expus reziduurile toxice. Totodată, plutoniul ar putea proveni de la reactorul 3, singurul aflat în uz la acest moment.

Guvernul japonez a confirmat deja că nivelul radiaţiilor în apa care se scurge din centrală este de circa 100.000 deori mai mare decât pragul acceptat.

Premierul japonez, Naoto Kan, a dat asigurări marţi că Guvernul este "în stare de alertă maximă" în faţa problemelor ridicate de la centrala nucleară

Kan a subliniat că situaţia rămâne, în continuare, "imprevizibilă" în această centrală, ale cărei sisteme de răcire de la patru dintre cele şase reactoare sunt în pană şi unde scurgerile radioactive s-au multiplicat, după cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie.
Guvernul "va aborda această problemă într-o stare de alertă maximă", a adăugat el, în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru Buget din cadrul Senatului, potrivit declaraţiilor citate de presă.