Criza nucleară din Japonia

Autor: Mediafax 27.03.2011

Producţia auto mondială ar putea pierde 600.000 de automobile până la sfârşitul acestei luni din cauza impactului crizei din Japonia asupra fluxurilor comerciale din industria auto, care afectează oferta de materiale, piese şi alte elemente esenţiale, transmite Bloomberg.

Cererea de finanţare a companiilor japoneze a crescut puternic după cutremurul şi valul tsunami din 11 martie, cele mai mari trei bănci din Japonia anunţând că au primit solicitări de credite în valoare totală de 2.600 mld. yeni (32 mld. dolari) în două săptămâni.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploatează centrala nucleară Fukushima, a recunoscut că s-a înşelat când a anunţat un nivel al radioactivităţii "de zece milioane de ori mai mare" decât cel normal în apa scursă de la reactorul 2, relatează AFP.

Salvatorii japonezi folosesc în prezent apă dulce pentru a răci reactoarele 1, 2 şi 3 de la centrala nucleară Fukushima, apa de mare utilizată până în prezent accelerând coroziunea şi putând prezenta pericole, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.