IRUM Reghin are 3 mil. euro pentru investiţii în producţia de tractoare

Autor: Laurentiu Cotu 24.03.2011

Compania IRUM din Reghin, producător de utilaje agri­cole şi forestiere, şi-a bugetat pentru acest an investiţii totale de 3 mil. euro pentru achiziţionarea unor noi utilaje, în vederea îmbunătăţirii procesului de fabricaţie.

Anul trecut, IRUM a investit 1 mil. euro pentru construcţia unei linii de asamblare a tractoarelor agricole TAG, sub licenţă Belarus.

"Investiţiile pe care le-am derulat până în prezent s-au axat pe reducerea consumului de gaz metan pentru încălzirea atelierelor, reducerea consumului de energie electrică în procesul de producţie şi dotarea cu maşini unelte a atelierului de prelucrări mecanice. Începând din acest an vom investi în noi utilaje pentru îmbunătăţirea procesului de fabricaţie", a declarat Mircea Eugen Oltean, director general IRUM Reghin.

Potrivit celor mai recente informaţii, compania a încheiat anul 2010 cu o cifră de afaceri de 42,6 mil. lei (circa 10 mil. euro) şi mizează în acest an pe o creştere cu 12% a afacerilor, până la 48 mil. lei (11,4 mil. euro). Chiar dacă cifra de afaceri a crescut anul trecut în comparaţie cu 2009, conducerea IRUM spune că vânzările companiei au fost influenţate atât de instabilitatea pieţei locale cât şi de comenzile "în salturi" la export.

"Anul trecut piaţa a înregistrat un avans faţă de 2009, trend care estimăm că se va menţine şi în acest an. Mai mult, considerăm că 2011 va fi anul de vârf în ceea ce priveşte cifra de afaceri, investiţiile şi perfecţionarea angajaţilor".

Conform conducerii companiei, evoluţia pozitivă a vânzărilor din acest an se va datora inaugurării în 2010 la Reghin a unei linii de asamblare a tractoarelor agricole sub licenţă Belarus, în urma parteneriatului încheiat între IRUM şi firma Minsk Tractor Works din Belarus.

În acest sens, la Reghin a fost construită o unitate de producţie de 3.000 de metri pătraţi. În prezent, în cadrul acestui proiect IRUM se ocupă doar de asamblarea tractoarelor agricole.

Producţia primelor tractoare agricole a fost demarată în luna martie a anului trecut, în prezent fiind comercializate pe piaţă cinci modele de tractoare agricole sub denumirea TAG. Preţurile încep de la 16.000 de euro plus TVA şi pot ajunge la 30.000 de euro în funcţie de dotări şi puterea motoarelor.

Compania declara anterior că intenţionează să producă anual între 500 şi 800 de tractoare agricole, doar pentru piaţa internă în prima etapă, însă în funcţie de solicitări se vor fabrica tractoare şi pentru export. Clienţii tractoarelor agricole IRUM pe piaţa internă sunt primăriile, fermierii şi companiile din industria forestieră.

Compania este specializată şi în fabricarea utilajelor TAF (Tractoare Articulate Forestiere), dar şi a altor utilaje agricole şi forestiere, încărcătoare, transportoare, echi­pa­mente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, pro­ducând toto­dată piesele aferente acestora. Comercializarea pro­du­selor se face prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distri­buţie. Capacitatea anuală de producţie a companiei din Reghin este de 2.360 de tone pe an (utilaje, piese de schimb, piese turnate etc).


Continuă angajările

Partenerii externi de afaceri ai IRUM sunt diverse firme de exploatare forestieră din Spania şi Bulgaria, dar şi diverşi producători de utilaje din Germania, Franţa şi Italia. Aproximativ 22% din producţia companiei merge la export. IRUM are în prezent de 377 de angajaţi, din care 35 au fost recrutaţi anul trecut, iar pentru 2011 compania intenţionează să mai angajeze 45 de oameni.

Compania IRUM a fost înfiinţată în anul 1991, având ca principal domeniu de activitate fabricarea diferitelor maşini şi utilaje agricole şi forestiere. Principalul acţionar al firmei este Mavriprod din Reghin cu o participaţie de 93,46%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Principalii competitori ai companiei sunt Camox Franţa, HSM Germania, Timberjack SUA, Liebherr Germania.