CIS: Aplicaţi legea regenerabilelor şi vor veni investiţii de 5 mld. euro

Autor: Roxana Petrescu 23.03.2011

Investitorii străini spun că dacă legea prin care sunt sprijinite investiţiile în energia verde nu devine aplicabilă, România poate pierde proiecte de circa cinci miliarde de euro pe termen mediu.

Energia din surse regenerabile şi în special cea eoliană este unul dintre puţinele sectoare care anul trecut au atras investiţii fără precedent, de circa 800 de milioane de euro, din partea unor grupuri străine gigant chiar şi în ciuda neclarităţilor care planează asupra cadrului legislativ.

Proiectele realizate sunt însă câteva excepţii, pentru că foarte mulţi investitori stau în aşteptare. Motivul este destul de simplu. Proiectele de energie verde sunt mult mai costisitoare faţă de cele conven­ţionale. Pentru a fi rentabile şi atractive pen­tru investitori acestea sunt sprijinite prin anumite scheme suport, lucru care nu se în­tâmplă doar în România. Problema este că deşi în România există o lege promulgată din 2008, care a suportat anumite modificări anul trecut, proiectul nu are nici avizul Comisiei Europene şi nici norme de aplicare. Mai mult, potrivit unor declaraţii re­cente, chiar dacă nici măcar nu este aplicabil, textul legii ar putea fi modificat, existând temeri legate de posibile supra­compensări.

"Autorităţile române au trimis Directo­ratului pentru Competiţie al Uniunii Euro-pene o propunere privind posibilitatea de a revizui schema de acordare a certificatelor verzi, începând cu 2017, în funcţie de pro­fita­bilitatea proiectelor imple­mentate până la data respectivă", a precizat Frank Haj­dinjak, preşedintele grupului de lucru pe energie al Consiliului Investitorilor Străini şi director general al E.ON Româ­nia, citat de Mediafax.

În acest context, Jean Valvis, proprie­tarul Valvis Holding, copreşedintele Comi­siei de energie regenerabilă din CIS, a arătat că dacă legislaţia va fi modificată, va anula orice investiţie în acest sector.

"Într-un scenariu conservator, în următorii ani capacitatea instalată a proiec­telor eoliene ar putea ajunge la circa 3.000-4.000 de MW, ceea ce înseamnă investiţii de aproximativ 5 mld. euro luând în calcul un preţ de 1,7 mil. euro pe MW. Aceşti bani sunt blocaţi pentru că nu se aplică legea. Aplicaţi legea şi toţi aceşti bani vor veni aici", a spus la rândul său Tanguy Moulin-Fournier, membru al grupului de lucru pe energie din cadrul CIS.

CIS este o organizaţie care grupează 125 dintre cele mai mari companii din România cu afaceri cumulate de 36 de miliarde de euro.